alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Fikus benjamin: To je razlog, da mu odpadajo listi!
| V. M.

Fikus benjamin: To je razlog, da mu odpadajo listi!

Nikar ga ne postavljajte na prepih in direktno sonce!, Profimedia

Fikus benjamin velja za izjemno priljubljeno lončnico, ki pa žal ne uspeva vsem tako, kot bi si želeli. Zlahka se namreč pripeti, da pričnejo listi rumeneti in odpadati …

Če rastlini nudimo udobje, ki ga potrebuje, z njo ne bomo imeli nobenih težav. A kaj, ko mnogi ne vedo, kaj listnato lončnico tako močno zmoti, da odvrže svojo šelestečo obleko. Bo nemara že držalo, da je nekoliko muhasta, zato vam bomo v nadaljevanju zaupali, kako je z njo potrebno ravnati.

A najprej naj vam razkrijemo, zakaj pričnejo fikusu benjaminu odpadati listi. Prepih je najpogostejši vzrok, zato pazite, da po lončnici ne bo pihal vetrič. Mesto, ki mu ga boste namenili, je torej ključnega pomena. Tudi presuh, prevroč ali prehladen zrak, temen prostor in prekomerno zalivanje lahko botrujejo rumenenju in odpadanju listov.

Kakšne so torej želje in potrebe priljubljene lončnice?

Fikus benjamin namestite v svetel prostor, vendar proč od direktnega sonca. Zalivanje z mrzlo vodo bo slaba izbira, saj negativno vpliva na razvoj korenin. Pripravite si postano vodo sobne temperature, uporabite lahko tudi deževnico. Ob vročih dneh bo lončnici prijalo tudi pršenje. Zelo pomembno je tudi zalivanje. Slednje naj bo redno, a naj vas vodi misel, da se mora pred naslednjim zalivanjem zemlja nekoliko izsušiti. Korenine namreč ne smejo dalj časa stati v stoječi vodi, zato se dovajanja vode nikar ne lotite, če vidite, da je zemlja še vlažna. Kot pri drugih lončnicah, tudi pri benjaminu velja, da ga pozimi zalivamo manj. Za zdravo in bujno rastlino boste poskrbeli z rednim dognojevanjem.

Če boste sledili opisanim priporočilom, vas bo razveselila lončnica z bujno krošnjo. Ob tem ne pozabite, da benjamin ne predstavlja le prijetnega okrasa za vaš dom, močno lahko namreč vpliva tudi na kvaliteto zraka v vaših prostorih. Gre namreč za rastlino, ki ima izjemno sposobnost čiščenja zraka. Iz njega odstranjuje kar 70- odstotkov v njem prisotnih strupenih snovi. Prav zato je priporočljivo, da ga namestite v spalne prostore, saj izjemno blagodejno vpliva na kvaliteten spanec.