loterija loto žogice žrebanje Svet24.si

Zadel šestico in kmalu izvedel, da mu ne bodo ...

surreal-402829 Dobra karma

Ob smrti svoje nevarne želje vzamemo žive s seboj

železniška proga_tiri_vlak_opozorilo Svet24.si

Tragedija na glavni ljubljanski železniški ...

trenirka, reševanje-v-gorah, triglav, športni-copati, podhlajen Svet24.si

FOTO: Tujec tako (ne)opremljen na Triglav, sledili...

smeh Dobra karma

Obstajajo tri besede, ki takoj razkrinkajo lenuha

žagar, arnej Njena.si

Tanja in Arnej presenetila z razkritjem!

kmetija2019 Njena.si

Jan nam je razkril, kaj se dogaja med njima

Šipkovega čaja ne puščajte v kovinski posodi!
| V. M.

Šipkovega čaja ne puščajte v kovinski posodi!

Pri pripravi čaja uporabite plastično, stekleno ali keramično žlico., Profimedia

Da so šipkovi plodovi izjemno zdravilni, je znano že stoletja, a mnogi ne vedo, da lahko učinek pripravkov izničite s povsem običajnim ravnanjem.

Ste vedeli, da je šipek pravzaprav divja vrtnica? Plodovi okrasne rastline se uporabljajo tako v tradicionalni, kot v uradni medicini, zato lahko po tem naravnem zdravilu z lahkim srcem posežete tudi vsi tisti, ki ste skeptični glede učinkov plodov narave.

Čeprav slovi kot vsestransko zdravilna rastlina, je cenjen zlasti zaradi visoke vsebnosti vitamina C. S šipkovimi plodovi lahko učinkovito krepimo odpornost, preprečuje namreč prehlad in gripo ter lajša simptome, kadar omenjenim tegobam že podležemo. Šipkovi pripravki naj bi tudi lajšali bolečine pri vnetjih sklepov in izboljševali njihovo gibljivost.

Foto: Pexels - Šipkovega čaja ne pripravljajte v kovinski posodi.

Kako iz plodov pravilno pripraviti čaj?

Za skodelico čaja boste potrebovali zgolj polovico čajne žličke zmečkanih plodov. Slednje prelijte z vrelo vodo, pustite stati od 10 do 15 minut, nato pa čaj precedite.

Kovinski pripomočki niso primerni

Če je le mogoče, se pri pripravi čaja izogibajte kovinskih pripomočkov. Čaja tako ne pripravljajte v kovinski posodi, slednjo uporabite zgolj toliko, da zavre voda. Tudi s kovinsko žlico ne mešajte pripravka, uporabite raje plastično ali leseno. Nemara vas zanima, zakaj vendarle je to potrebno? Zato, ker kovina pospešuje razpad vitamina C, ki ga je v šipkovih plodovih v izobilju. Medtem, ko si po eni strani obetamo izboljšanje počutja, ki ga obljubljajo šipkove učinkovine, pa z napačnim ravnanjem delovanje slednjih povsem onemogočimo.