vodičar Odkrito.si

Usodni da Mihe Vodičarja, prišla tudi bivša

helena blagne Svet24.si

Helena, Salome, Desa in Zvezdana o menopavzi

Harlequin ichthyosis, luske Svet24.si

VIDEO: Mati svojega enoletnega sinčka dvakrat na ...

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo angeli?

kolsek natalija 16_1 100 Njena.si

Natalijo Kolšek ujeli policistki

Število bolnikov narašča: Preverite znake sladkorne bolezni
| V. M.

Število bolnikov narašča: Preverite znake sladkorne bolezni

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni stroka poroča o povečanju števila bolnikov. Medtem ko je leta 2007 zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni prejemalo manj kot 80.000 bolnikov, se je v lanskem letu število povzpelo na okoli 108.600.

''K takšnemu porastu so sicer prispevala tudi uvedba novih zdravil in smernice za zgodnejši pričetek zdravljenja z zdravili, kot je npr. metformin, s tem pa se je za polovico zmanjšal delež nemedikamentozno zdravljenih. Razloge za porast sladkorne bolezni le deloma lahko pripišemo staranju prebivalstva, četudi gre visoko stopnjo prevalence sladkorne bolezni tipa 2 pripisati dolgoživi družbi,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Foto: profimedia - Ali se tudi sami soočate z boleznijo, lahko preverijo v laboratoriju s krvnim testom.

Kako zmanjšati tveganja za zaplete v nosečnosti?

Kot pojasnjujejo, Mednarodna zveza za sladkorno bolezen letošnji svetovni dan sladkorne bolezni posveča ozaveščanju o nosečniški sladkorni bolezni, kjer je integrirana oskrba pomembna ne le za zdravje matere, temveč tudi zdravje otroka.

Da bi zmanjšali tveganja za zaplete v nosečnosti, je pomembno, da imajo nosečnice urejene vrednosti krvnega sladkorja. Zato je ključno dobro sodelovanje nosečnice, diabetologa in ginekologa oz. porodničarja, poudarja asist. mag. Lili Steblovnik iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana in nadaljuje, da z diabetologi sodelujejo pri vodenju dveh skupin nosečnic. ''Prve so tiste, ki imajo sladkorno bolezen že pred nosečnostjo, druge pa tiste nosečnice, ki sladkorno bolezen razvijejo v nosečnosti. Teh je 11 - odstotkov. Z vodenjem nosečnic s preeksistentno sladkorno boleznijo imamo zelo dobre perinatalne rezultate ravno zaradi dobrega sodelovanja z diabetologi in upam, da bo to tudi v prihodnje tako uspešno.''

Foto: Profimedia - Da bi zmanjšali tveganja za zaplete v nosečnosti, je pomembno, da imajo nosečnice urejene vrednosti krvnega sladkorja.

Znaki, ki nakazujejo na sladkorno bolezen

Bolnike s sladkorno boleznijo najpogosteje vodijo v zdravstvenih domovih, pri nekaterih pa je potrebna občasna ali stalna obravnava v specialističnih diabetoloških ambulantah. Ali se tudi sami soočate z boleznijo, lahko preverijo v laboratoriju s krvnim testom, na katerega vas napoti vaš zdravnik. V nadaljevanju preverite najpogostejše znake, ki nakazujejo na sladkorno bolezen:

- pretirana žeja

- pogosto uriniranje

- povečan apetit

- izguba teže

- zamegljen vid

- izčrpanost

- pogosta utrujenost

- počasno celjenje rad, modric, prask …

- mravljinčenje v rokah in nogah (spremlja ga lahko bolečina in oteklina)

- glivične okužbe (pri ženskah vaginalne)

- suha in srbeča koža, druge kožne nevšečnosti