Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 načinov, kako izboljšati imunski sistem

18. 11. 2017; 03.00
Avtor: Tina Guček/Bodi Zdrava
ženska žalost jedilnica hrana rjavolaska

foto: Profimedia

Na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako lahko možnost, da zbolimo, vsaj nekoliko zmanjšamo, če se tem tegobam že ne moremo povsem izogniti.

1. Čim več se smejte (in pojte). Smeh ne izboljša le vašega razpoloženja, ampak tudi vaš imunski sistem. Smejanje dvigne raven protiteles v krvi, zaradi česar se bo vaš organizem učinkoviteje boril proti bakterijam in virusom, hkrati pa se bodo v vašem telesu sprostili endorfini, ki jih poznamo tudi kot hormone sreče. Mimogrede – na dober imunski sistem vpliva tudi delovanje trebušne slinavke, ki tvori nove rdeče krvničke, odpravlja krhke rdeče krvničke iz obtoka ter ustvarja protitelesa, na aktivacijo trebušne slinavke pa naj bi po ugotovitvah nekaterih raziskav vplivalo tudi glasno petje.


 
2. Izberite prave maščobe. Maščobe so ključne pri gradnji celic in pri proizvajanju prostaglandinov, ti pa pomagajo uravnavati odziv imunskega sistema na vnetja. Seveda pa je treba izbirati prave oziroma nenasičene maščobe. Najboljša izbira so rastlinska olja (na primer olivno), oreščki (orehi, arašidi, mandlji …), mastne ribe (losos, sardine, skuše …), semena (konopljina, bučna, lanena …) ter živila, kot so avokado, olive, arašidovo maslo.
 
3. Ne pozabite na ribe! Če smo ribe poleti morda uživali pogosteje, se zdi, da v hladnejših mesecih kar malo pozabimo nanje. Kar je seveda narobe, saj so (zlasti modre) ribe polne maščobnih kislin omega-3, ki uravnavajo funkcije imunskega sistema. Naj bodo torej ribe, kot so inčuni, skuše, losos, sardele in tuna, tudi jeseni in pozimi čim večkrat na vašem družinskem jedilniku.

agrumi foto: Dreamstime


 
4. Vitamin C uživajte vsak dan. Naj bo v obliki agrumov, zelenjave (ne pozabite, paprike vsebujejo več vitamina C kot limone) ali v obliki camu camuja – vitamin C je vaš zaveznik. Uživati ga morate vsak dan, saj ga naše telo ne more skladiščiti, največji izkoristek pa je pri uživanju liposomskega vitamina C.
 
5. Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja. Le deset žlic sladkorja onemogoči vašim belim krvničkam, da uničujejo bakterije, zato zmanjšajte ali vsaj omejite količino sladkorja, ki ga vnesete v telo. Pri tem ne pozabite, da pri tem ne gre le za sladkor v kavi ali sladkarije, ampak tudi za sladkor v sadnih ali energetskih napitkih ter v mnogih drugih oblikah, ki ga (bolj ali manj nevede) vnašamo v naš organizem vsak dan.

6. Ključno je gibanje. Gibanje oziroma aerobna dejavnost pospeši srčni utrip in pretok krvi po telesu, hkrati pa spodbudi tvorjenje obrambnih celic, ki odstranjujejo viruse in slabe bakterije. Nekatere ameriške študije dokazujejo, da so ljudje, ki zmerno vadijo pet- do šestkrat tedensko, polovico manj bolni in prehlajeni kot ljudje, ki ne. Pri tem pa ne pozabite, da ni nujno, da ste profesionalni športnik – za začetek bo dovolj že daljši sprehod s hitro hojo, ki dvigne srčni utrip.

tek foto: Dreamstime


 
7. Ne zanemarite počitka. Vaše vodilo naj bo zmernost, vsaki intenzivni telesni vadbi pa naj sledi regeneracija oziroma počitek – to je čas, ki je ključen tudi za vaš imunski sistem, zato ne zanemarjajte njegovega pomena.
 
8. Naj vam bo toplo. Se spomnite, kako vas je babica svarila, da boste zboleli, če boste na mrazu? Res je, da bolezni in prehlad povzročajo virusi in bakterije, in ne mraz, a babica je imela na neki način prav. Če vas zebe (zlasti če imate hladne roke in noge), to zmanjša dotok belih krvničk, ki imunskemu sistemu pomagajo v boju pred boleznimi.

9. Narava naj bo vaš zaveznik. V naravi raste ogromno »čudežnih« rastlin, ki vam bodo pomagale pri krepitvi imunskega sistema. Česen in čebula v juhah, ingver in limona v kombinaciji z medom v zdravilnem napitku, zelenjava, bogata z betakarotenom, čiliji, ki redčijo sluz v nosu, gobe šitake, ki pomagajo pri proizvodnji belih krvničk … Poskusite v dnevni jedilnik vnesti čim več hrane, za katero veste, da je dobra za vas, in vaša družina bo lažje preživela hladnejšo polovico leta.
 
10. Poskusite z alternativo. V lekarnah dobimo ogromno prehranskih dodatkov z vitamini in minerali, ki obljubljajo skorajda čudeže, če pa niste toliko tip človeka, ki verjame obljubam farmacije, pa lahko poskusite tudi z malce bolj alternativnimi sredstvi. Zadnja leta so na primer zelo priljubljena eterična olja, ki krepijo imunski sistem in odpravljajo težave, kot so boleče grlo, kašelj, težave z dihali … Če po njih posežemo pravočasno, lahko težave ustavijo, še preden zares zbolimo, še bolje pa jih je uporabljati v preventivni namen in se tako nadležnim prehladom, virozam in boleznim povsem izogniti.

prejšnji članek
Ste sanjali sneg? Očiščenje ali čustvena hladnost?
Zdravje
Ste sanjali sneg? Očiščenje ali čustvena hladnost?
naslednji članek
Kdaj prositi goste, naj sezujejo čevlje, in kdaj je to nevljudno?
Zdravje
Kdaj prositi goste, naj sezujejo čevlje, in kdaj je to nevljudno?
#obraziavenija
obraziavenija