favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poznate živilo, ki posebno koristi ženskam?

19. 11. 2017; 02.00
Avtor: Lana Košir/Bodi Zdrava
Šatavari (Asparagus Racemosus)

foto: Profimedia

Šatavari – ajurvedino darilo ženskam.

Šatavari (Asparagus Racemosus) je vrsta beluša, ki uspeva v Šrilanki, Indiji in na Himalaji, kjer je že od nekdaj nepogrešljiv del tamkajšnje tradicionalne medicine ajurvede. Njegovo ime v sanskrtu, starodavnem indijskem jeziku, pomeni »sto korenin«, v prenesenem pomenu pa tudi »tista, ki poseduje sto mož«.

Čeprav se uživanje šavatarija zaradi njegovih visokih vsebnosti antioksidantov in imunostimulantov ter protidispepsijskih in antistresnih učinkov priporoča tudi moškim, je ta adaptogena rastlina znana predvsem po svojih fitoestrogenskih lastnostih, kar pomeni, da še posebno koristi ženskam.

Naravna in učinkovita alternativa protibolečinskim tabletam

Po nekaterih podatkih naj bi kar vsaka druga ženska imela težave pred menstruacijo in po njej. Sem spadajo nihanje razpoloženja, glavoboli, močne krvavitve, otekanje dojk in nog, pomanjkanje energije in trebušni krči, zaradi katerih številne pripadnice nežnejšega spola redno posegajo po škodljivih protibolečinskih tabletah.


Šatavari predstavlja naravno in učinkovito alternativo za lajšanje omenjenih težav, zato se v krajih, od koder izvira, že tisočletja uporablja kot pomlajevalni tonik za ženski reproduktivni sistem.
Med drugim povečuje plodnost žensk, saj neguje in čisti kri, ščiti ženske reproduktivne organe, neguje maternico in jajčnike, zagotavlja dodatno podporo ženskim organom v nosečnosti in izboljšuje proces laktacije pri doječih materah.

Klinična študija, ki so jo opravili na vzorcu žensk z visokim tveganjem nosečnosti, je pokazala, da je devetdeset odstotkov nosečnic, ki so uživale šatavari, prestalo zdravo nosečnost in varen porod.
Raziskava je tudi potrdila, da šatavari spodbuja plodnost pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS). Gre za motnjo, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov in velja za enega od glavnih vzrokov za neplodnost, vzroki nastanka PCOS pa še vedno niso pojasnjeni.
Uživanje šatavarija pa ne koristi samo ženskam v mladih letih, ampak tudi tistim v srednjih in zrelih letih. Ker vsebuje fitoestrogene, pomaga pri gladkem prehodu skozi naravne življenjske faze, vključno z menopavzo, ko raven estrogena pri ženskah upade. Šatavari prav tako uravnava hormonsko ravnovesje. S tem izboljšuje odziv telesa na stres in preprečuje nihanje razpoloženja.

foto: Profimedia

Najpomembnejši učinki rednega uživanja šatavarija so:
- neguje ženske in moške reproduktivne organe,
- pomaga lajšati menstrualne bolečine,
- izboljšuje splošno počutje žensk pred in med menstrualnim ciklom,
- podpira proizvodnjo mleka pri doječih materah,
- povečuje odpornost organizma proti stresu,
- deluje protivnetno in krepi imunski sistem,
- dobro vpliva na prebavni takt in pripomore k zdravju sečil,
- podpira zdravje srca in srčno-žilnega sistema. 
Kljub naštetim pozitivnim lastnostim je njegovo delovanje počasno, zato ga je treba uživati dlje časa, da bi opazili in občutili njegove učinke na telo. Sprejmite darilo, ki vam ga ponuja ajurveda, in začnite uživati v polnem življenju brez bolečin.
 

prejšnji članek
Resnice o oglasih: Vabljive besede, ki vas premamijo
Zdravje
Resnice o oglasih: Vabljive besede, ki vas premamijo
naslednji članek
Je skrb staršev odveč?
Zdravje
Je skrb staršev odveč?
#nasazenazenska
nasazenazenska