Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znanstveniki s poceni začimbo v boj proti svetovni debelosti

17. 11. 2018; 09.00
Avtor: V. M.
Cimet

Vsakodnevno uživanje medu in cimeta pomaga pri blaženju bolečin. foto: Dreamstime

Vesela novica za vse tiste, ki se borite s prekomerno telesno težo. Ameriški znanstveniki v cimetovi skorji našli učinkovino, ki potrjeno spodbuja izgorevanje maščob v telesu.

Že vrsto let so strokovnjaki domnevali, da naj bi cimet pomagal pri raztapljanju maščob. Sedaj je potrjeno, zeleno luč so prižgali na Inštitutu za biosistemske vede na Univerzi Michigan, kjer so opravili obširne laboratorijske raziskave in odkrili tako obetavne rezultate, da bi lahko odkritje vodilo do preprečevanja epidemije debelosti po vsem svetu.

Profesorica Wu pojasnjuje, da bi lahko začimbo, ki je del naše prehrane že vrsto let, uporabljali za učinkovit boj proti debelosti. Pot do cilja bi bila zaradi dostopnosti cimeta precej bolj enostavna in kakopak cenejša.

Kaj so torej odkrili znanstveniki Michiganske univerze? V cimetovem lubju se nahaja eterično olje, ki vsebuje cinnamaldehid. To je snov, ki daje cimetu tako značilen vonj in okus, hkrati pa se ponaša tudi z učinkom, ki so ga opazili raziskovalci.

Ugotovili so namreč, da cinamaldehid aktivira termogenezo - presnovni proces ustvarjanja toplote v telesu, ki je značilen za toplokrvne živali in ljudi. Ko zunanja temperatura pade, namreč toplokrvne živali s termogenezo generirajo toploto ob porabi energijskih zalog. Z uživanjem cimeta se pospeši metabolizem ter spodbudi termogeneza in proces izgorevanja maščob v telesu. Za učinkovito porabo kalorij tako cimet le umestite na svoj jedilnik.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Obeta se čustvena nestabilnost
Horoskop
Dnevni horoskop: Obeta se čustvena nestabilnost
naslednji članek
Jasna Kuljaj brez zadržkov razkriva sočno zasebnost
Svet slavnih
Jasna Kuljaj brez zadržkov razkriva sočno zasebnost