Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko je utrujenost daljša od šestih mesecev

4. 10. 2023; 04.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
utrujenost, ženska

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Imate težave s kratkoročnim spominom, pozornostjo in zbranostjo? Ste zjutraj, ko vstanete, še bolj utrujeni, kot ste bili zvečer, ko ste legli?

Je vaše razpoloženje spremenljivo, mrzlično, z nihanji od melanholije do depresije? Imate težko glavo in svinčene ude? Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno in tako stanje traja že mesece, ste še ena od vse pogostejših žrtev sindroma kronične utrujenosti.

Več vrst utrujenosti 

Obstaja več vrst utrujenosti: od utrujenosti, ki nas prisili, da si napolnimo baterije, sezonske utrujenosti pa do utrujenosti, ki je bolezenska in nas lahko priklene na posteljo. Sindrom kronične utrujenosti je definiran kot utrujenost, ki traja najmanj šest mesecev in ni posledica telesne bolezni, duševne bolezni ali hudih telesnih naporov. 



Sindrom kronične utrujenosti 
Na spletni strani Društva za fibromialgijo so zapisali, da je za bolezen značilna trajna in ponavljajoča se utrujenost, ki se ne izboljšuje s počitkom in ima za posledico občutno zmanjšanje delovnih ter izobraževalnih sposobnosti in drugih dnevnih aktivnosti. Gre za resno organsko obolenje, pri katerem so ugotovili imunske, hormonske, mišično-skeletne in nevrološke nepravilnosti, vendar so neznačilne, kar pomeni, da jih nimajo vsi bolniki, prav tako pa se lahko pojavljajo tudi pri drugih boleznih.

Ni posledica telesnih naporov
Raziskovalcem še ni uspelo najti objektivnega patološkega znaka, ki bi bil diagnostičen za sindrom. Diagnoza se postavlja na izključevanju različnih simptomov drugih bolezni. Utrujenost mora trajati več kot šest mesecev in ne sme biti posledica telesne bolezni, duševne bolezni ali hudih telesnih naporov. 

Vzrok je neznan 
Vzrok nastanka sindroma kronične utrujenosti je neznan. Znano pa je, da je sindrom kronične utrujenosti bolezen organskega izvora in da ne gre za psihiatrično obolenje. Raziskovalcem je uspelo dokazati, da obstaja genska predispozicija in da je vzrokov za bolezen več: nevrološki, imunološki vzroki in stres. V večini primerov se utrujenost pojavi po obdobju stresa ali po gripi podobnem obolenju, zato je tudi bolj verjetno, da se bo utrujenost pojavila pozimi. Večinoma bolezen nastane nenadoma in jo je mnogokrat mogoče zamenjati za sezonsko utrujenost. 

Simptomi 
Poleg izčrpanosti morajo biti za potrditev diagnoze prisotni vsaj še štirje od naslednjih simptomov: 
1. motnje kratkoročnega spomina in zbranosti,
2. pogoste bolečine in vnetja grla,
3. ponavljajoče se bolečine v mišicah in sklepih brez znakov vnetja,
4. pogosti nenavadni glavoboli, 
5. jutranje zbujanje ob silni zbitosti, spanje brez počitka,
6. slabo počutje po fizičnem naporu traja dlje kot 24 ur,
7. splošno zmanjšana odpornost,
8. nenavadne prebavne motnje.

Zdravljenje
Za zdravljenje sindroma kronične utrujenosti je potrebna celostna obravnava, ki vključuje zdrav način življenja: zdrava prehrana, spanje, rekreacija, različne tehnike sproščanja in psihoterapija, vse prilagojeno posamezniku.

prejšnji članek
Luka Jezeršek bo Bineta resnično pogrešal
Svet slavnih
Luka Jezeršek bo Bineta resnično pogrešal
naslednji članek
Nočni krči? Pomagajte si s sokom vloženih kumaric!
Zdravje
Nočni krči? Pomagajte si s sokom vloženih kumaric!