Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolezen, s katero se spopada 40.000 Slovencev

24. 12. 2017; 04.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
srbenje, srbeti

foto: Profimedia

Samo v Sloveniji je okoli štirideset tisoč bolnikov z luskavico, boleznijo s predeli zadebeljene, luskaste kože, kar povzroča nelagodje v lastnem telesu in družbi.

Oboleli imajo večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, depresije … Bolezen krajša življenjsko dobo, zato sta celosten pristop in redno spremljanje luskavice ključna.
Psoriaza, kakor ji tudi pravimo, je vnetna bolezen, ki povzroča žarišča na koži, prekrita s srebrno sivimi luskami. Najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. Za zdaj so si strokovnjaki edini, da je dedna in da ni nalezljiva.

Kako bolezen prepoznamo:
- dvignjena, pordela in vneta mesta kože,
- suha koža, ki lahko razpoka do krvi,
- srbenje, pekoč občutek na koži in boleča koža,
- vdolbinice na nohtih in odstopanje nohta od posteljice,
- klobasasti prst, ko so vneti in otekli sklepi enega prsta. 

Kakšni so prvi znaki?


Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., specialist revmatolog, razlaga: »Večinoma se pri luskavici najprej pojavijo rdečkasta žarišča zadebeljene kože nad komolci, koleni, včasih tudi v lasišču; ta žarišča so pokrita s srebrnkasto sivimi luskami. Sredinec se lahko skrajša do te mere, da je najkrajši prst na roki.«

Ni nalezljiva!
Žal ljudje luskavico pogosto napačno razumemo, ob pogledu na močno razdraženo kožo pa celo menimo, da se lahko od bolnika okužimo. Tako bolniki le s težkim srcem odidejo na javni bazen in se izpostavijo radovednežem. A luskavica prizadene tudi »oblečeno« življenje v šoli, na delovnem mestu in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo in intimnost. Vse to zamaje bolnikovo samozavest. Ker torej rani ne le kožo, ampak tudi duševnost, bolnikom toliko bolj priporočajo druženje z drugimi bolniki, ki si lahko med seboj pomagajo z nasveti in podporo. Društvo psoriatikov Slovenije si med najpomembnejše cilje zadaja ozaveščanje javnosti o tem, da je luskavica kronična bolezen in povsem nenevarna.

Različne oblike 
Doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dr. med., dermatovenerologinja, pravi, da ima luskavica veliko obrazov. 
Psoriaza v plakih se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi, nad komolci, koleni in nad križem.
Kapljičasta oblika se kaže s kapljicami, običajno pa izbruhne po angini oziroma vnetju žrela. Pogostejša je pri otrocih in mladih odraslih. Izjemno pogosto jo povzroči stres, kar bolnika pahne v začarani krog. Več ko je stresa, hujše zagone ima bolezen.


Inverzna oblika luskavice se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhami, v popku in celo okoli spolovila.
Eritodermična oblika pogosto prizadene kar vse telo. Skoraj tretjina ljudi ima zaradi tega težave s sklepi, desetina bolnikov pa se zaradi tega komaj premika, tako resne bolezni jih pestijo.
Pustulazna oblika luskavice povzroča drobna, gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih.
Palmoplantarna oblika prizadene dlani, podplate in lasišče.

Življenje z luskavico 
Izjemno blagodejno vpliva na kožo klimatsko zdravljenje ob morju, z obilo kopanja v morski vodi, tudi las. Pri luskavici, ki zajame večje površine kože, je zelo učinkovito zdravljenje z ultravijolično svetlobo, pri katerem je edina slaba stran, da nekoliko poveča ogroženost s kožnim rakom, zato mora potekati pod nadzorom dermatologa. Še kako pomaga tudi zmerno sončenje, brez sončnih opeklin seveda.
Za vsakdan pa velja, da se morate izogibati kopelim, milom in šamponom, ki izsušijo kožo. Kupujte kozmetiko, obogateno z olji. Oblačila naj bodo kar se da udobna, ohlapna, prednost dajte oblekam iz bombaža, lanu in svile, saj dihajo in ne dražijo kože. Dovolj spite in se priučite tehnik sproščanja, saj utrujenost in pomanjkanje spanca sprožata stres, ta pa zagone luskavice. Poskrbite za močan imunski sistem s prehrano z obilo zelenjave in sadja, na alkohol in cigarete pa pozabite.
In še: šport je dobrodošel, vendar z vsemi potrebnimi zaščitnimi sredstvi za kožo. Raje kot kontaktnim športom se posvetite rekreativnim igram in sprehodom.



Pogosteje kot pri splošni populaciji se pri bolnikih z luskavico pojavljajo še:
- metabolni sindrom,
- srčno-žilne bolezni,
- sladkorna bolezen,
- debelost,
- povišan krvni tlak,
- povišane vrednosti holesterola,
- kronična ledvična bolezen,


- depresija.

prejšnji članek
Challe Salle: Slovenec, prevelik za Balkan
Svet slavnih
Challe Salle: Slovenec, prevelik za Balkan
naslednji članek
20 najboljših trikov za hujšanje
Zdravje
20 najboljših trikov za hujšanje