polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Antibiotiki in alkohol: Je kombinacija res nevarna?
| V. M.

Antibiotiki in alkohol: Je kombinacija res nevarna?

Prav je, da vam najprej nežno pobožamo vest in poudarimo, da se ni najbolj modro odreči zdravilu za voljo alkohola., Profimedia

Lahko uživamo alkohol, če jemljemo antibiotike? Kaj se nam bo pravzaprav zgodilo?

December je čas, ko na rado ponagaja zdravje, ob enem pa tudi mesec veselega prazničnega druženja in zabav. Nič nenavadnega torej ni, če se pripeti, da moramo ravno v veselem decembru uživati antibiotike. In čeprav ni nikoli prijetno biti bolan, je to še posebej nadležno v času zabav, ko bi si z veseljem privoščili kakšen kozarček. Mnogim se tako poraja vprašanje, kaj bi se pravzaprav zgodilo, če bi popili alkohol navkljub antibiotični terapiji.

'Se nas bodo lotili hudi stranski učinki? Kakšni? Bomo še bolj vinjeni? Bo alkohol izničil delovanje zdravila? Kaj natanko se zgodi? Kaj pa če tablete preprosto ne vzamemo?'

Prav je, da vam najprej nežno pobožamo vest in poudarimo, da se ni najbolj modro odreči zdravilu za voljo alkohola, pa četudi gre za prav poseben mesec v letu. Redno jemanje odmerkov antibiotika je namreč ključno za sam proces zdravljenja, poleg tega pa lahko izostanek odmerka povzroči imunost na zdravilo. Če vzamemo za primer Amoksiklav, pa velja omeniti, da se učinkovine slednjega tako kot alkohol presnavljajo v jetrih, kar pomeni, da jih z uživanjem alkohola še dodatno obremenjujete.

Foto: Pexels - Bolni na zabavo. Lahko pijem alkohol, če jemljem antibiotike?

Zdaj pa k temi, ki vas najbolj zanima. Odgovor nanjo so pred leti poiskali na londonski kliniki, kjer so raziskovali vplive alkohola na antibiotično terapijo. Strokovnjaki v študiji navajajo, da alkohol na večino antibiotikov ni imel bistvenega vpliva. Pri nekaterih izjemah je antibiotik le upočasnil razkrajanje alkohola v krvi, kar lahko vodi do neprijetne slabosti.

Na splošno je stroka do tovrstnega ravnanja vseeno nepopustljiva. Alkohol in antibiotiki ne gredo z roko v roki, čeprav zaužit kozarček ne zmanjšuje učinkovitosti zdravila. Kot pojasnjujejo, so posamezni učinki odvisni zlasti od tipa antibiotikov, nesrečna kombinacija lahko denimo povzroči neželene učinke kot so: zaspanost, omotica in želodčne težave.

Katerih antibiotikov strogo ne smete uživati skupaj z alkoholom?

Metronidazol (Cialis), tinidazol (Tindamax) in trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim).