dnevnik 191 Odkrito.si

Dnevnik: Darja Groznik doživela šok zaradi plače

horoskop-astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 24. aprila

kate middleton, william, dojenček, novorojenček Svet24.si

Kate in William pokazala novega princa

Toronto, kombi Svet24.si

FOTO in VIDEO: Nameren napad: znana identiteta ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

severina pevka hrvaška Njena.si

Severina šokirana in v solzah

Dwayne \'The Rock\' Johnson Njena.si

The Rock presrečen ob rojstvu tretje hčerke

Kako vemo, da gre za norice in ne za ošpice?
| V. M.

Kako vemo, da gre za norice in ne za ošpice?

Ošpice vzbujajo nemalo strahu, saj gre za virusno bolezen, ki po svetu povzroča veliko število smrti. Da vas ob pogledu na rdeče izpuščaje ne bo zagrabila panika, preverimo, kako jih ločimo od noric, ki so na pohodu ravno v teh dneh.

Foto: Profimedia - Norice: Inkubacija doba (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni.

Tako ošpice, kot norice se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki lahko v zraku lebdijo več ur. Pri obeh boleznih se lahko pojavi povišana temperatura, glavobol, na koži pa opazimo rdeče izpuščaje. Kljub temu se bolezni med seboj razlikujeta, kako natanko, smo preverili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Znaki bolezni pri noricah (vodene koze)

Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Značilna znaka sta nekoliko zvišana telesna temperatura in pojav mehurčastega izpuščaja na koži, tudi na sluznicah in spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi, se lahko razvije tudi nekoliko težja klinična slika. Bolezen je zelo kužna – 90 odstotkov dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni dva dneva pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vse mehurčkov razvile kraste. 

Foto: Profimedia - Tako je videti izpuščaj ošpic. Na fotografije hrbet 19 letnega dekleta.

Znaki bolezni pri ošpicah

Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okrog 10 dni, lahko od 7 do 18 dni. Pričetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino. 

Na NIJZ poudarjajo, da je potrebno v primeru pojava značilnih bolezenskih znakov po telefonu nemudoma obvestiti izbranega zdravnika in ostati doma. Pomembno je namreč, da bolniki ne hodijo v čakalnico, saj s tem povzročijo širjenje virusa.

Foto: Profimedia - Ošpice pri 10 letnem dečku.