ana dolinar Odkrito.si

Ani Dolinar zaradi zapletov prekinili nosečnost

mešalec1 Svet24.si

Bodo nove hiše Slovencev ostale prazne in ...

intuicija 1 Petisvet

5 nujnih opozoril, da nekaj ni ...

glarus Svet24.si

FOTO: Pirati so jih presenetili s kalašnikovi

meghan markle stara Svet24.si

Tako bo osivela in se zgubala Meghan Markle

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Kako je bila Helena Blagne videti v resnici?

Kako vemo, da gre za norice in ne za ošpice?
| V. M.

Kako vemo, da gre za norice in ne za ošpice?

Vodene koze so bolezen, ki jo otroci zlahka prebolijo, odrasli pa jih zelo težko prenašamo in zbolimo huje ter za dalj časa kot otroci., Profimedia

Ošpice vzbujajo nemalo strahu, saj gre za virusno bolezen, ki po svetu povzroča veliko število smrti. Da vas ob pogledu na rdeče izpuščaje ne bo zagrabila panika, preverimo, kako jih ločimo od noric, ki so na pohodu ravno v teh dneh.

Foto: Profimedia - Norice: Inkubacija doba (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni.

Tako ošpice, kot norice se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki lahko v zraku lebdijo več ur. Pri obeh boleznih se lahko pojavi povišana temperatura, glavobol, na koži pa opazimo rdeče izpuščaje. Kljub temu se bolezni med seboj razlikujeta, kako natanko, smo preverili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Znaki bolezni pri noricah (vodene koze)

Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Značilna znaka sta nekoliko zvišana telesna temperatura in pojav mehurčastega izpuščaja na koži, tudi na sluznicah in spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi, se lahko razvije tudi nekoliko težja klinična slika. Bolezen je zelo kužna – 90 odstotkov dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni dva dneva pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vse mehurčkov razvile kraste. 

Foto: Profimedia - Tako je videti izpuščaj ošpic. Na fotografije hrbet 19 letnega dekleta.

Znaki bolezni pri ošpicah

Od okužbe do prvih znakov bolezni traja okrog 10 dni, lahko od 7 do 18 dni. Pričetek bolezni je nenaden, z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Sledi pojav izpuščaja v ustih na mehkem nebu, jezičku, po nebnicah. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo značilne t. i. Koplikove pege, to so majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti kočnikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj na koži, ki traja do sedem dni. Bolniki so ob nastajanju izpuščaja močno prizadeti in imajo visoko vročino. 

Na NIJZ poudarjajo, da je potrebno v primeru pojava značilnih bolezenskih znakov po telefonu nemudoma obvestiti izbranega zdravnika in ostati doma. Pomembno je namreč, da bolniki ne hodijo v čakalnico, saj s tem povzročijo širjenje virusa.

Foto: Profimedia - Ošpice pri 10 letnem dečku.