cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

Taksi Svet24.si

Zaradi nekaj deset evrov napadel taksista

uran Svet24.si

Ta planet smrdi po gnilih jajcih

Alek Minassian Svet24.si

FOTO in VIDEO: Nameren napad: znana identiteta ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Razstrupljanje: Razbremenimo jetra!
| Lara Jelen

Razstrupljanje: Razbremenimo jetra!

Jetra so bila v preteklih dneh precej obremenjena. Obilica hrane in alkohola jih je dodobra načela, zato je zdaj čas, da poskrbimo za njihovo okrevanje.

Skrb za jetra je bistvenega pomena za dolgoživost, zdravje in dobro počutje. So namreč glavni organ za razstrupljanje kot tudi prebavni organ, nadzorujejo tudi raven holesterola.

Ravno tako izločajo presežek hormonov iz telesa in odstranjujejo nakopičene strupe. Kadar trpijo jetra, nastrada celo telo. To občutimo kot utrujenost, napihnjenost, kopičenje maščobe okoli trebuha in težave s holesterolom. Vse našteto je klic na pomoč naših jeter, ki drugače ne morejo komunicirati z nami, saj nas ne bolijo.

Kritične številke 

Nemogoče je na kratko našteti vse funkcije, ki jih opravlja ta organ, saj je zadolžen za več kot 500 različnih opravil. Jasno pa je, da bo vse to opravljal veliko lažje in učinkoviteje, če mu bomo po vseh prazničnih pregrehah pomagali, da se hitreje obnovi. Tveganje za zamaščena jetra je še posebej veliko pri ljudeh, ki se jim maščoba nabira v predelu trebuha. V ogroženo skupino sodijo moški z obsegom trebuha več kot 94 centimetrov in ženske z obsegom trebuha več kot 80 centimetrov. Če imate takšne mere, je še toliko pomembneje, da ustrezno ukrepate.

Regeneracija

Jetra so k sreči eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije, če jim jo seveda omogočimo. Zanjo potrebujejo tri mesece, v tem času pa se moramo potruditi živeti čim bolj zdravo. To vključuje zdravo in nemastno prehrano ter dovolj gibanja na svežem zraku. Iz prehrane začasno izključite sladkor, nenasičene maščobe, predelano hrano, alkohol in nikotin, vključite pa čim več ekološko pridelanega sadja in zelenjave ter zelišč. Jetra si bodo hitro opomogla, če boste v tem času zaužili čim več sveže iztisnjenih sokov, zelene listnate zelenjave, fižola, graha in leče ter oreščkov, rjavega riža, česna in čebule. Lahko ste prepričani, da boste ob takšnem trudu poskrbeli tudi za izgubo kakšnega odvečnega kilograma.

Super 5: Naravni pomočniki jeter!

Pegasti badelj!
Ima zelo močno delovanje pri razstrupljanju jeter, saj podpira njihovo normalno delovanje in deluje kot močan antioksidant. Najbolj učinkovit je v obliki prehranskega dopolnila.

Foto: Profimedia - Pegasti badelj

Kurkuma!
Je odličen čistilec in zaščitnik naših jeter, zato jo v svojo prehrano vključujte čim pogosteje. Dodajate jo lahko rižotam in jedem iz piščanca, ali pol žličke na dan preprosto primešate vodi in spijete.

Foto: Profimedia - Kurkuma

Artičoka!
Ščiti jetra, zmanjšuje holesterol, topi maščobe in ugodno deluje na osebe, ki imajo povišan sladkor. Njihovega listja nikar ne zavrzite, temveč si iz njih pripravite čaj.

Foto: Profimedia - Artičoka

Radič!
Odličen vir klorofila in drugih snovi, ki delujejo kot čistilci jeter in krvi. Z njegovim uživanjem torej spodbudimo izločanje v telesu nakopičenih strupov ter hkrati blažimo zgago, ki je pogosta spremljevalka po praznikih.

Foto: Profimedia - Radič

Česen!
Ščiti jetra in spodbudi delovanje encimov v jetrih, ki sodelujejo pri odstranjevanju strupenih snovi iz telesa. Pojejte vsaj dva stroka na dan.

Foto: Dreamstime - Česen

Preberite tudi: V kolerabi je skoraj toliko vitamina C kot v limonah! Kliknite TUKAJ!