ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pred menstruacijo jejte banane

27. 3. 2023; 03.00
Avtor: V. M.
za obrez

banane, banana foto: Dreamstime

Se tudi vi obdobju pred menstruacijo počutite slabo? Če vas mučijo tegobe PMS-a, si vsaj dvakrat na dan privoščite banano.

Simptome pred menstrualnega simptoma lahko ublažite z uživanjem ustreznih hranil. Do boljšega počutja si lahko denimo pomagate z živili, ki vsebujejo vitamin B, vitamin A, kalij in magnezij. Pa ste vedeli, da omenjene vitamine in minerale vsebuje banana? Slednje vas bodo nemudoma napolnile z močno in zdravo energijo, pomirile vašo razdražljivost in omilile simptome, ki vas spremljajo v dneh pred mesečnim perilom.

Banane vsebujejo vitamin A, B1, B2, B6, C in D, veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. foto: Pexels

Ste vedeli, da banane vsebujejo življenjsko pomembno aminokislino, ki je naš organizem samostojno ne proizvaja? Imenuje se triptofan, deluje pa kot naravni relaksant. Ne le, da boste po zaužitju banane bolj sproščeni, počutili se boste tudi bolj vzpodbudno, srečno. Triptofan namreč predstavlja osnovo za nastanek seratonina, ki ga pogovorno imenujemo tudi hormon sreče.

Slabo voljo lahko povzroča tudi neravnovesje glukoze v krvi. Ker pa banane predstavljajo bogat vir vitamina B6, vam bodo učinkovito pomagale tudi pri uravnavanju glukoze v krvi. Tudi kalij v bananah vam bo dobro služil. Kadar smo namreč razdraženi in pod stresom, naše telo porablja več kalija, ki pa ga lahko zlahka nadomestimo z bananami, ki bodo zmanjšale škodljive učinke stresa.

Telo vam samo pove, česa vam primankuje. Vse kar morate storiti, je prepoznati znake in poslušati vaše telo.

Telo vam samo pove, česa vam primankuje. Vse kar morate storiti, je prepoznati znake in poslušati vaše telo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Notranja moč ni vedno vidna na prvi pogled
Zdravje
Notranja moč ni vedno vidna na prvi pogled
naslednji članek
Hitro in slastno kosilo: Gobovi tartleti s timijanom
Kulinarika
Hitro in slastno kosilo: Gobovi tartleti s timijanom