Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Je vino enako dobro za zdravje kot vadba?

8. 11. 2019; 02.00
Avtor: K.M.
vino, alkohol

foto: Profimedia

Imate radi vino ne marate pa telesne aktivnosti? Potem je ta novica namenjena vam!

Že nekaj časa se poudarja pomen kozarca rdečega vina na dan za vaše zdravje. Pa ste vedeli, da so strokovnjaki prišli tudi do zaključka, da naj bi bil ravno ta kozarček za vaše telo enako zdrav kot telesna aktivnost, oziroma ura intenzivne vadbe. Pa je v tem kaj resnice? 

Vino vsebuje veliko resveratrol, ki je polifenol, naravno pa se nahaja v lupini rdečega grozdja, izbranega jagodičevja in drugih rastlin. Resveratrol lahko podpira funkcijo kardiovaskularnega sistema. Gre torej za enega izmed najmočnejših antioksidantov rdečega vina, poleg njega pa je predvsem v rdečem vinu še veliko drugih antioksidantov. Resveratol zmanjšuje tudi možnosti za nastanek krvnih strdkov. Hkrati pa vpliva na izboljšanje telesnih zmogljivosti, zdravje srca in moč mišic. 

Tako da ja. Če na kozarec rdečega vina na dan gledamo iz tega vidika, potem je resnično enakovreden telesni aktivnosti. Vendar pozor, z vinom v telo ne vnašate zgolj antiosidantov, ampak tudi veliko količino kalorij. 1 dcl vina je v kalorijah enak 1 100 g čokoladi, kar znaša 130 kalorij. S kozarcem vina boste sicer morda pozitivno vplivali na delovanje nekaterih funkcij v vašem telesu. Po drugi strani pa boste lahko pridobivali odvečne kilograme in posledično z debelostjo škodili svojemu zdravju. 

Torej, kozarec vina na dan se še vedno šteje med zdravo razvado, vendar morate biti ob tem vseeno tudi fizično aktivni in telesne vadbe ne smete popolnoma zanemarjati. 

prejšnji članek
Azijska maska, ki gladi kožo in radira leta
Moda&Lepota
Azijska maska, ki gladi kožo in radira leta
naslednji članek
To je najbolj trendovska hrana!
Zdravje
To je najbolj trendovska hrana!