Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katera posoda je najbolj nevarna?

27. 1. 2018; 12.00
Avtor: zf
posoda

posoda foto: splet

Ob nakupu nove posode za kuhanje je smiselno premisliti, čemu bo namenjena in kaj bomo pripravljali v njej. Danes lahko izbiramo med številnimi materiali, najpogosteje pa se odločamo za posodo iz emajla, nerjavečega jekla, teflona in keramike.

Emajl, nerjaveče jeklo in baker so najpogostejši materiali, iz katerih je narejena posoda za kuhanje. Pogosto pa se v kuhinji znajdejo še bakrene in teflonske posode ter take z granitnimi premazi. Vsaka izmed njih zahteva drugačen pristop pri kuhi in čiščenju, zato je posodo treba izbrati glede na navade kuhanja.

EMAJL

Emajlirana kuhinjska posoda ne vsebuje škodljivih sestavin in je preprosta za vzdrževanje. A strokovnjaki opozarjajo, da to drži le, dokler se emajl ne okruši. Okrušene posode ni varno uporabljati, saj se začnejo v hrano sproščati zdravju škodljive snovi. Zato priporočajo, da takšno posodo čim prej zavržemo.

LITOŽELEZNA POSODA Z EMAJLOM

Nakup posode iz litega železa se je izkazal kot najprimernejši. Posebej dobre ocene dosega posoda s plastjo emajla. Ta je primerna za kuhanje vseh vrst živil, vključno z močno okisanimi. Hrano je v takšni posodi tudi varno shranjevati. Litoželezna posoda s prevleko iz emajla odlično prevaja toploto in jo dolgo zadržuje. Lahko jo uporabljamo na vseh kuhalnih površinah, primerna je tudi za pečenje in lahko se pomiva v pomivalnem stroju. Edina slabost je teža.  

BAKRENA POSODA

Bakrena posoda postaja ponovno vse večji trend med kuharji in željnimi kuhanja. Privlači predvsem videz. Odlično prevaja toploto, zaradi česar je priprava hrane krajša. Kljub vsemu pa ob nakupu zmeraj preverite, ali je notranja stran prevlečena z nerjavečim železom, saj lahko čisti baker ob stiku z nekatero hrano sproži kemijske reakcije, ki so našemu zdravju nevarne. Takšno posodo je treba pomivati ročno.

NERJAVEČA POSODA

Večina gospodinjstev uporablja posodo iz nerjavečega jekla, saj jo je preprosto vzdrževati, uporaba pa je precej varna. Primerna je za kuho na vseh kuhalnih površinah, pomiva pa se lahko tudi v pomivalnem stroju. Posode iz nerjavečega jekla ni smiselno uporabljati v gospodinjstvih, kjer se srečujejo z alergijo na nikelj, saj lahko zaradi uporabe niklja v proizvodnji ta izzove reakcijo. Strokovnjaki še opozarjajo, da v takšni posodi ni primerno shranjevanje hrane na daljši rok.

STEKLENA POSODA Primerna je predvsem za pečenje, pri čemer se temperatura razporedi po celotni površini. Manj primerna je za pripravo na štedilniku. Slaba lastnost je tudi teža.

POŠKODOVANI TEFLON: Strokovnjaki svetujejo, da posodo s poškodovano plastjo teflona nemudoma zavržete, saj so snovi, ki se 

prejšnji članek
Izboljšajte svojo koncentracijo in prebudite telo
Zdravje
Izboljšajte svojo koncentracijo in prebudite telo
naslednji članek
Sta znana Slovenca zaljubljena?
Svet slavnih
Sta znana Slovenca zaljubljena?
#nasazenazenska
nasazenazenska