GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zaradi tega orhidejam odpadejo popki

9. 12. 2018; 09.00
Avtor: V. M.
orhideje popki

Zakaj orhidejam odpadejo popki? foto: Orchid Bliss

Imate radi orhideje, a vam slednje ne uspevajo tako kot bi si želeli? Mnogi tarnajo, da lepi ločnici odpadejo popki. Zakaj se to pravzaprav zgodi?

Razlogov, da orhideja ne nadaljuje s cvetenjem je več. Popki lahko odpadejo zaradi različnih razlogov, med najpogostejše sodi nepravilno zalivanje. V času mirovanja namreč orhideje ne potrebujejo veliko vode. V obdobju, ki lahko traja tudi več mesecev, zalivamo rastlino le toliko, da se ne izsuši. V kolikor tega pomembnega življenskega cikla orhidej ne upoštevamo in jim v obdobju mirovanja namenimo preveč tekočine, bo rastlina odvrgla popke.

Orhideje sodijo med zahtevnejše sobne rastline. foto: Pexels

Opažate, da vašim orhidejam popki odpadajo pozimi? Če ste priljubljeno lončnico namestili na okensko polico, pod katero imate nameščen radiator, gre vzrok pripisati dvema različnima zračnima tokovoma. Ob lončnici se namreč meša hladnejši zrak okenskih šip in vroč zrak grelnega telesa. Ker orhideje slabo prenašajo hitre temperaturne spremembe, se odzovejo tako, da odvržejo popke.

Ste v prostoru, kjer imate orhidejo, nahaja košara s sadjem? Morda niste vedeli, a zoreče sadje izloča plin etilen, ki ga orhideje ne prenašajo, zaradi česar še pred cvetenjem odvržejo popke. Občutljivost se kaže zlasti v temnejših prostorih.

foto: Pexels

prejšnji članek
To je najboljša nogometašica na svetu
Svet slavnih
To je najboljša nogometašica na svetu
naslednji članek
Konec Dragih sosedov?
Svet slavnih
Konec Dragih sosedov?
#obraziavenija
obraziavenija