Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate te bolezni? Potem je mraz za vas nevaren!

15. 12. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
zima, mraz

foto: profimedia

Mrzlo vreme se bo v prihodnjih dneh še stopnjevalo. Mraz lahko škodljivo vpliva zlasti na zdravstveno stanje naslednjih bolnikov.

Izpostavljenost mrazu lahko povzroči nemalo težav že pri zdravih ljudeh, toliko bolj pa morate nase paziti tisti, ki se soočate z obolenji. Inštitut za varovanje zdravje opozarja, kaj lahko povzroči telesni napor v mrazu in kako ravnati, da se izognemo neprijetnostim.

Če imate kronično srčno obolenje, povišan krvni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, se izogibajte telesnim naporom. ''Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko povzroči poslabšanje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni. Če moramo opravljati telesno aktivnost (odstranjevanje snega ipd.), se toplo oblecite in delo izvajajte počasi.  O morebitni spremembi odmerkov zdravil in o telesni aktivnosti v mrzlem vremenu se pogovorite z osebnim zdravnikom.''

Bodite pozorni na tresenje od mraza. To je pomemben znak, da telo izgublja toploto. Če tresenje ne preneha, se umaknemo v topel prostor.

Uživajte zadosti hrane in pijače. Telo potrebuje za vzdrževanje telesne temperature veliko energije, zato je pomemben zadosten vnos hrane in pijače.

Pitje alkoholnih pijač in vnašanje drugih psihoaktivnih snovi v telo ni primerno, ker obstaja nevarnost, da ne občutimo mraza in ne zaznamo znakov podhladitve ter ne odreagiramo primerno.

Najbolj ogroženi so otroci.

Najbolj ogroženi so otroci. foto: Profimedia

prejšnji članek
Čudež v svetu diet: Sanjski recept za hujšanje
Zdravje
Čudež v svetu diet: Sanjski recept za hujšanje
naslednji članek
Nina Donelli zapustila hrvaškega zvezdnika?
Svet slavnih
Nina Donelli zapustila hrvaškega zvezdnika?
#nasazenazenska
nasazenazenska