900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati ozebline?

18. 1. 2021; 02.00
Avtor: V. M.
MRAZ
Do ozeblin lahko pride ob daljši izpostavljenosti nizkim temperaturam.

Morda se vam zdi, da vam mraz ne more do živega, a ozebline veljajo za najbolj pogosto nadlogo, ki nas spremlja v dneh, ko temperature padejo pod ničlo. Brez ustrezne zaščite je lahko že krajša pot do doma pekoča in boleča. Zatorej velja poudariti, da se je poleg tople obleke v teh dneh potrebno nujno zaščititi še s kapo, šalom in rokavicami. Hladneje kot je zunaj, hitreje boste namreč utrpeli ozebline, ki se najpogosteje pojavijo ravno na izpostavljenih delih telesa, kot so ušesa, nos, brada in prsti na rokah.

Zaščitite se s kapo, šalom in rokavicami. foto: Dreamstime

So ozebline nevarne? Gre za blažje poškodbe tkiva, ki ne puščajo večjih posledic. Občutimo lahko pekočo bolečino, pojavi se lahko tudi oteklina. Nevarnejše so omrzline, pri katerih pride do poškodb globokega tkiva. Slednje vodijo do nepopravljivih sprememb, zaradi česar lahko sledi tudi amputacija.

Kako prepoznati ozebline?

Koža postane: svetleča, bleda, na površini lahko zasledimo razpoke. Prizadeto mesto sprva boli in peče, kasneje mraza ne občutimo več. Koža se obarva škrlatno rdeče.

Kako ukrepati? Čim hitreje se odpravite v topel prostor. Slecite mokra oblačila in se toplo oblecite. Prizadeto kožo lahko odtajate tudi v topli vodi, vendar pa vam lahko slednje povzroči nekaj bolečin. Pripravljena kopel naj ne presega 38 stopinj Celzija.

Pogrejte se z vročim napitkom.

Pogrejte se z vročim zeliščnim napitkom. foto: profimedia

prejšnji članek
VIDEO: Kaj se dogaja z Miho Deželakom?
Svet slavnih
VIDEO: Kaj se dogaja z Miho Deželakom?
naslednji članek
Tedenski horoskop: čas je za akcijo na vseh področjih
Horoskop
Tedenski horoskop: čas je za akcijo na vseh področjih