Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole doma vzgojite ananas

2. 3. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
okrasna rastlina ananas

Okrasno rastlino ananas lahko kupite tudi v Sloveniji in jo umestite v svoj dom. foto: Profimedia

Odrežete rozeto ananasa in jo posadite v lonček. Je to vse? Žal je potrebno poznati nekoliko več trikov, da vam bo uspelo vzgojiti novo rastlino. Sledite navodilom …

Ste vedeli, da lahko ananas vzgojite kar doma? Tako je. A če ne boste upoštevali pomembnih pravil, se boste od rastline poslovili še preden bo pognala korenine.

Prvo pravilo je, da morate najti ananas z zdravo in nepoškodovano listno rozeto. Preverite sredico rozete, slednja se mora trdno držati, če jo lahko izvlečete, bo vaš kasnejši trud zaman. Iščite torej zdrave zelene liste, s svetlo čvrsto sredico, spreglejte pa sadeže s poškodovanimi, uvelimi in rjavimi listi.

V naslednjem koraku je potrebno pripraviti potaknjenec. Rozete nikar ne odrežite pri korenu, temveč nižje, tako da se rozete drži še 1,5 centimetra debel kolobar sadeža. Sedaj z eno roko čvrsto primite liste rozete, z drugo pa zasučite kolobar v smeri urinega kazalca. Kolobar boste tako odstranili, ostal pa bo stržen, iz katerega bodo pognali koreninski laski. Ob tem iz listne rozete odstranite še spodnje drobne lističe, videli boste, da se pod njimi skrivajo drobne korenine. Sedaj rozeto postavite v lonček z vodo, po enem tednu vas bo razveselil pogled na rastoče korenine.

V tretjem koraku potaknjenec posadimo. V posodo nasujte šoto, ki jo navlažite s toplo vodo in dobro premešajte. Odvečno vodo odlijte, šota mora biti vlažna in ne mokra, sicer lahko prične rastlina gniti. Potaknjenec sedaj postavite v lonček in na okrog nasujte in potlačite šoto. Lonček z ananasom postavite na svetel prostor, vendar ne na direktno sonce. Rastlini bo godila temperatura okrog 25 stopinj Celzija in redno zalivanje, saj se šota ne sme izsušiti. A previdno, odvečno vodo vedno odlijte, da preprečite morebitno gnitje. Če vam vaš domači projekt uspeva, vam bodo v naslednjih tednih sporočali listi. V kolikor ne bodo porjaveli, ste na dobri poti do vzgoje nove rastline.

prejšnji članek
To so zvezdnice, ki ne verjamejo v monogamijo!
Svet slavnih
To so zvezdnice, ki ne verjamejo v monogamijo!
naslednji članek
Bralci svetujte: Mož čisti WC z gobico, ki jo uporabljam za …
Zdravje
Bralci svetujte: Mož čisti WC z gobico, ki jo uporabljam za …