Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razsajajo rotavirusi, tako je potrebno ukrepati

19. 10. 2023; 01.00
Avtor: V. M.
bolan otrok

Rotavirus: Čas od okužbe, do pojava bolezni traja od 1 – 3 dni. foto: Dreamstime

Znake okužbe z rotavirusi je dobro čim prej prepoznati in ustrezno ukrepati. Rotavirus se hitro širi, zato v domačem okolju veljajo enaki preventivni ukrepi za omejevanje širjenja okužbe kot v kolektivih.

Rotavirusi so najpogostejši povzročitelji drisk. ''Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki lahko otroka življenjsko ogroža,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Znaki rotavirusne okužbe

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino.

Kako ukrepati?

Na NIJZ pojasnjujejo, da posebnega zdravljenja pri rotavirusnih okužbah ni. Najpomembneje je nadomeščati tekočino in izgubljene elektrolite. ''Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem, po nekaj žlic ali požirkov, kolikor prenese. Posebna dieta ni potrebna, otrok naj je hrano, ki jo želi. Ker drisko in bruhanje povzroča virus, antibiotiki ne učinkujejo. Tudi zdravljenje z živalskim ogljem ali kakšnimi drugimi preparati ni smiselno, pojasnjujejo v ambulanti Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.''

Otroci, ki imajo drisko in / ali bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole – v ustanovo se smejo vrniti po preteku 48 ur od zadnjega bruhanja  in / ali driske.

Ustrezni higienski ukrepi

Strokovnjaki poudarjajo, da je izjemno pomembno, da s higienskimi ukrepi poskušamo preprečiti širjenje virusa, kar pa je zlasti v kolektivih (na primer v vrtcih) težko, ker je virus močno kužen.

Prenaša se »fekalno oralno«, kar pomeni »iz rok v usta«. Zaradi tega je izjemno pomembna higiena rok po iztrebljanju, resnično poskrbite, da si okuženi temeljito umije roke. Kot pojasnjujejo na NIJZ, se virus z rokami kontaktno prenaša na hrano, vodo, predmete in ljudi. Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.

''Posebno pozornost je potrebno nameniti pogostemu in pravilnemu umivanju rok. Če pride do bruhanja, je potrebno izbruhanino čim prej očistiti, čistilne krpe zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja in jih vreči v smeti. Onesnaženo posteljnino, oblačila na hitro speremo pod tekočo vodo in operemo v pralnem stroju pri visokih temperaturah. Prostor je potrebno dobro mokro očistiti z vročo vodo in detergentom ter dobro prezračiti. Rotavirus se hitro širi, zato v domačem okolju veljajo enaki preventivni ukrepi za omejevanje širjenja okužbe kot v kolektivih.''

V letu 2023 smo do 4. oktobra prejeli 497 prijav rotavirusnih okužb, zbolelo je 232 žensk in 265 moških. Najvišja stopnja obolevnosti je bila v pomurski statistični regiji (119,2/100.000 prebivalcev) ter pri otrocih do prvega leta starosti. V bolnišnici se je zdravila 301 oseba. V letu 2023 smo zabeležili dva rotavirusna izbruha.

Vir: NIJZ

Eden izmed znakov okužbe so želodčni krči.

Eden izmed znakov okužbe so želodčni krči. foto: Profimedia

prejšnji članek
Recept: Krompirjevi cmoki z jabolki in orehi
Kulinarika
Recept: Krompirjevi cmoki z jabolki in orehi
naslednji članek
Spremembe: Namesto Kmetije bodo na sporedu filmi
Resničnostni šovi
Spremembe: Namesto Kmetije bodo na sporedu filmi