Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čistila povzročajo huda obolenja pljuč

18. 11. 2018; 01.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
čiščenje oken

Okna lahko očistite že s kisom in malo detergenta. foto: Profimedia

Čistila, ki jih kupujemo v trgovini, vsebujejo strupene kemikalije, ki škodujejo pljučem in povzročajo številne pljučne in kožne bolezni ter v najhujših primerih tudi raka. Jih boste še zmeraj veselo pršili po stanovanju?

Čistilom je smiselno nameniti nekoliko več pozornosti, kot smo morda mislili. Ni pomembno le, da dobro očistijo površine, čemur so sicer namenjena, vprašati se moramo tudi, kako vplivajo na naše zdravje. Zaradi nevarnih kemikalij in parfumov, ki jim jih dodajajo in se sproščajo včasih tudi po več dni, lahko resno ogrozijo naše zdravje. Znanstveniki so celo ugotovili, da vsakodnevna izpostavljenost čistilom, ki traja več kot uro in pol, na pljuča vpliva tako, kot bi pokadili 20 cigaret. Še posebej ranljiva skupina v tem primeru so ženske, ki, roko na srce, še vedno večkrat poprimejo za krpo kot moški. V znanstveni raziskavi so ugotovili, da se ženska pljuča po občutljivosti razlikujejo od moških in so za nevarne kemikalije in strupe dovzetnejša. Zato v prihodnje razmislite, s čim boste čistili stanovanje.

Najprej s površin z mokro krpo očistite prah, nato pa nanesite tanko plast čebeljega voska. foto: Profimedia

Čistilke so najbolj izpostavljene 

Raziskava, ki so jo izvedli na Norveškem, je pokazala, da imajo ženske, ki do trikrat na teden čistijo stanovanje, do 12 odstotkov manj težav z obolenji dihal in pljuč kot ženske, ki to opravilo opravljajo vsak dan. Tako se je čistilkam, ki so v stiku z nevarnimi čistili vsak dan, kapaciteta pljuč v obdobju od treh do pet let zmanjšala za kar 7,1 mililitra izdihanega zraka. Medtem ko se je ženskam, ki stanovanje čistijo trikrat ali večkrat na teden, kapaciteta pljuč zmanjšala za 4,3 mililitra predihanega zraka.

Zažgane madeže boste hitro odstranili s strgalom, do sijaja pa površino očistite s kisom in sodo bikarbono. foto: Profimedia

Ekološka ali domača čistila 

Da bi preprečili nevarnost zbolevanja za pljučnimi obolenji, ki jih povzročajo čistila, strokovnjaki priporočajo uporabo ekoloških čistil ali čistil, ki jih pripravite doma. Ekološka čistila so varna tudi za okolje in ne škodujejo hišnim ljubljenčkom. Ne vsebujejo nevarnih kemikalij in, kar je najpomembnejše, so prijazna koži in pljučem.

Preberite tudi: Več kot polovica se jih uči za poklic, ki ga kmalu ne bo več. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Z dobro organizacijo do uspeha
Zdravje
Z dobro organizacijo do uspeha
naslednji članek
Hotela je zapustiti svojega Baracka
Svet slavnih
Hotela je zapustiti svojega Baracka