Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za čvrsto telo brez celulita

4. 3. 2018; 04.00
Avtor: MB/Revija Maja
5

Vadbe vseh vrst zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih. foto: Dreamstime

Korak več od hoje je fitnes hoja.

O hoji je bilo napisanega že veliko in zdi se, da o njej vemo vse. A presenečeni boste, kako se tudi hoja kot športna panoga močno razvija. V zadnjem času je denimo prava uspešnica fitnes hoja, o kateri pravijo, da je vrelec dobrega počutja in energije, nežno krepi mišice, ohranja zdravje in izničuje stres. Sestavljajo pa jo trije različni načini hoje glede na hitrost: aktivna (do 6 km/h), hitra (več kot 6 km/h) in nordijska hoja (s palicami). Spoznajte torej fitnes hojo podrobneje!

Vse mišice na delu

Športni ali fitnes hoji lahko rečemo tudi hitra hoja oziroma hoja na moč, ne glede na poimenovanje pa gre za korakanje, pri katerem se noge premikajo hitreje, kot bi se ob normalnem tempu pri vsakodnevnih aktivnostih. Med hojo je treba paziti na dihanje, biti vztrajen pri vzdrževanju hitrejšega tempa, najpomembnejše pa je, da so v gibanje vključene vse telesne mišice, kar 90 odstotkov, če hodite s palicami: delajo mišice rok, ramen, zadnjice in stegen. Redna hoja vam zato prinaša tudi vidno manj celulita.

Po ravnem


V nasprotju s hojo v hribe se športna hoja običajno izvaja na ravnih površinah, največkrat v urbanih okoljih: v parkih, na stadionih ali celo na notranjih tekaških stezah. Hitrost hoje je odvisna od vaših zmožnosti, giblje se med 5 in 10 km/h, posamezna »odprava« pa traja od pol ure do nekaj ur. Koliko časa in kako pogosto hodite, je odvisno tudi od tega, kakšne cilje ste si zadali, nekateri si za športno hojo vzamejo čas prav vsak dan.

Kakšen je smisel športne hoje?
Športni hodci imajo običajno dva različna cilja. Da se dobro počutijo v svojem telesu in ohranjajo kondicijo ter da sodelujejo tudi na tekmovanjih. Namen prvega cilja je, da je hodec čim več na svežem zraku, da se giblje pri zmerni hitrosti, na primer gre na hitri sprehod zvečer ali za konec tedna. Drugi cilj pa zahteva intenzivnejšo hojo: hoditi je treba redno pri večji hitrosti z namenom kuriti kalorije, okrepiti mišice in stalno izboljševati svojo hodno tehniko.

prejšnji članek
Petru Polesu je to prekrižalo načrte
Svet slavnih
Petru Polesu je to prekrižalo načrte
naslednji članek
Slabokrvnost je lahko vzrok utrujenosti
Zdravje
Slabokrvnost je lahko vzrok utrujenosti