gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sindrom nemirnih nog: Prepoznajte neprijeten občutek

9. 7. 2023; 02.00
Avtor: V. M.
prva pomoč za noge

Neprijeten občutek omilijo tople kopeli. foto: Profimedia

Sindrom nemirnih nog je dedna bolezen, ki lahko bolnikom pošteno zagreni življenje. Nevrološka motnja se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih.

Bolniki se soočajo z neprijetnim nemirom v spodnjem delu nog, zaradi česar so primorani premikati noge, kar jim neugoden občutek vsaj nekoliko olajša. Dražljaje v nogah je moč opisati kot mravljinčenje, srbečico ali nenavaden občutek gomazenja po nogah.

Neprijetnost se ne pojavlja v času aktivnosti, temveč ko se bolnik odpravi spat ali ko denimo sede ali leže k počitku. Mnogim ljudem nevrološka motnja krati nočni spanec ter greni družabno življenje, saj se številni zaradi nenavadnih premikov nog raje izogibajo sedečega druženja in prireditev.

Kaj povzroča pojav nemira v nogah?

Potrebo po trzanju povzroča pomanjkanje hormona dopamina, živčnega prenašalca. Strokovnjaki pri nekaterih bolnikih povezujejo simptome s slabokrvnostjo, revmo, sladkorno boleznijo, ledvičnimi boleznimi ter boleznimi živcev in ožilja. Ameriški zdravnik Suresh Kotagal iz klinike za motnje spanja je pred leti pojasnil, da je sindrom pri otrocih podoben bolečinam v nogah zaradi odraščanja. Če so bolečine prisotne občasno, ni razloga za preplah, v kolikor pa se otrok z neprijetnim občutkom srečuje vsak večer, je smotrno obiskati zdravnika in preveriti ali ne gre nemara za sindrom nemirnih nog.

Kako si lahko pomagate? Bolezen se zdravi z dodajanjem železa in z dopaminergičnimi agonisti. Prav tako naj bi simptome nekoliko omililo uživanje vitamina B12. Na nevšečnosti ugodno vplivajo tople kopeli in masaža nog. Priporočljiva je redna fizična aktivnost, pozitivno učinkuje zlasti plavanje, hoja in joga. Pred spanjem se je dobro oprhati s hladno vodo, izogibati pa se je dobro obilnim večerjam, kavi in zelenemu čaju.

prejšnji članek
Jure Košir žaluje, po očetu izgubil še mamo
Svet slavnih
Jure Košir žaluje, po očetu izgubil še mamo
naslednji članek
Osvežilna solata iz paradižnika avokada
Kulinarika
Osvežilna solata iz paradižnika avokada