Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

resni.ca, shod, protest-4.-12 Svet24.si

FOTO: Shod v Ljubljani, prerivanje med protestniki...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

sasa luka doncic Ekipa24.si

Saša DONČIĆ po vrnitvi iz Dallasa priznal, da ...

Sindrom nemirnih nog: Prepoznajte neprijeten občutek
| V. M.

Sindrom nemirnih nog: Prepoznajte neprijeten občutek

Neprijeten občutek omilijo tople kopeli., Profimedia

Sindrom nemirnih nog je dedna bolezen, ki lahko bolnikom pošteno zagreni življenje. Nevrološka motnja se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih.

Bolniki se soočajo z neprijetnim nemirom v spodnjem delu nog, zaradi česar so primorani premikati noge, kar jim neugoden občutek vsaj nekoliko olajša. Dražljaje v nogah je moč opisati kot mravljinčenje, srbečico ali nenavaden občutek gomazenja po nogah.

Neprijetnost se ne pojavlja v času aktivnosti, temveč ko se bolnik odpravi spat ali ko denimo sede ali leže k počitku. Mnogim ljudem nevrološka motnja krati nočni spanec ter greni družabno življenje, saj se številni zaradi nenavadnih premikov nog raje izogibajo sedečega druženja in prireditev.

Kaj povzroča pojav nemira v nogah?

Potrebo po trzanju povzroča pomanjkanje hormona dopamina, živčnega prenašalca. Strokovnjaki pri nekaterih bolnikih povezujejo simptome s slabokrvnostjo, revmo, sladkorno boleznijo, ledvičnimi boleznimi ter boleznimi živcev in ožilja. Ameriški zdravnik Suresh Kotagal iz klinike za motnje spanja je pred leti pojasnil, da je sindrom pri otrocih podoben bolečinam v nogah zaradi odraščanja. Če so bolečine prisotne občasno, ni razloga za preplah, v kolikor pa se otrok z neprijetnim občutkom srečuje vsak večer, je smotrno obiskati zdravnika in preveriti ali ne gre nemara za sindrom nemirnih nog.

Kako si lahko pomagate? Bolezen se zdravi z dodajanjem železa in z dopaminergičnimi agonisti. Prav tako naj bi simptome nekoliko omililo uživanje vitamina B12. Na nevšečnosti ugodno vplivajo tople kopeli in masaža nog. Priporočljiva je redna fizična aktivnost, pozitivno učinkuje zlasti plavanje, hoja in joga. Pred spanjem se je dobro oprhati s hladno vodo, izogibati pa se je dobro obilnim večerjam, kavi in zelenemu čaju.