ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je razlog, da ciklame hitro ovenijo

13. 11. 2021; 04.00
Avtor: V. M.
ciklama

foto: Pixabay

Ciklame so prelepe sobne rastline, ki pa nas lahko že po nekaj urah po nakupu razžalostijo s povešenimi glavicami. Kaj elegantni cvetlici škoduje, da cvetovi ovenijo?

Ciklama, šopek nežnih cvetov sredi gnezda temno zelenih srčastih lističev. Ljubka lončnica, ki pa jo je potrebno nekoliko bolj poznati, da bi nas razveseljevala s svojo barvito podobo. Ciklama je malce muhasta rastlina, temperatura, ki jo imate v dnevnih prostorih ji namreč nikakor ne ustreza. Če se od elegantne lepotice ne želite posloviti, jo torej postavite v hladnejši prostor, ob temperaturi, ki sega nad 19 stopinj Celzija bo namreč hitro povesila glavice, srčasti listi pa se bodo pričeli barvati v rumene odtenke.

Tudi svetlobe ne prenaša najbolje. Direktna izpostavljenost na sončni polici bo zelo slaba izbira. Raje jo namestite v svetlo predsobo, če pa imate možnost, jo lahko postavite tudi na okensko polico na severni strani.

V času mirovanja zmanjšamo zalivanje. foto: Pixabay

Da bo ciklama lepo uspevala, potrebuje nekoliko višjo vlažnost zraka. Vendar pozor, listov ne smete pršiti, saj se lahko hitro pojavi siva plesen. Rastlini raje dodajte vlažno šoto ali pa občasno poškropite zrak v prostoru, kjer se lončnica nahaja.

Kakopak ne smete pozabiti na zalivanje. Ob suhi zemlji bodo občutljivi cvetovi oveneli, pa četudi boste lončnico namestili v hladnejši prostor. Naj vas vodi misel, da mora biti zemlja ves čas vlažna. Še najbolje bo, da vodo nalijete v podstavek ali okrasni lonček, da se bo lončnica sama naužila potrebne tekočine, nato pa preostanek odlijte proč. Ciklama namreč ne sme stati v vodi. V času cvetenja ji prija tudi gnojenje, na kar vas bo opomnila z majhnimi listi in redkimi cvetovi.

Ciklame ne pršite po listih.

Ciklame ne pršite po listih. foto: Pixabay

prejšnji članek
»V življenju ni ljubezni, če ni dvosmerna«
Svet slavnih
»V življenju ni ljubezni, če ni dvosmerna«
naslednji članek
Terapija z rdečo svetlobo – zakaj je tako popularna?
Zdravje
Terapija z rdečo svetlobo – zakaj je tako popularna?
#obraziavenija
obraziavenija