Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so simptomi enega najpogostejših rakov pri ženskah

12. 3. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
stranišče

foto: Profimedia

Rak debelega črevesa in danke je 3. najpogostejši rak pri ženskah. Kako prepoznati simptome nevarnega obolenja?

Za rakom debelega črevesja in danke vsako leto zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za redko rakavo bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem. Presejanje za raka debelega črevesa in danke pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih s preprostimi preiskavami ali testi. Med zdravimi osebami odkrije tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka. Zgodaj odkrita bolezen se uspešno zdravi, z odkritjem predrakavih sprememb pa bolezen lahko celo preprečimo,'' pojansjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da za presajanje pri nas v Sloveniji skrbi Program Svit.

Slaba odzivnost na udeležbo testiranja, ki rešuje življenja

Odzivnost vabljenih v Program Svit je bila v letu 2017 62,7 - odstotna. Žal se vsaka tretja oseba na vabilo v program ne odzove. V program se za 10 – odstotkov slabše odzivajo moški, osebe z nižjo izobrazbo, samske in ovdovele osebe. Moški se slabše odzivajo v starosti od 50 do 59 let, med ženskami pa starejše od 70 let.

slabost foto: Profimedia

Simptomi raka debelega črevesa in danke

Dobra novica je, da je rak debelega črevesa in danke ozdravljiv, a le, če je odkrit dovolj zgodaj, ko se še ni razširil iz črevesa v bezgavke in/ali drugod po telesu. Zato je izjemno pomembno, da prepoznamo prve znake bolezni:

- bolečine v trebuhu

- napenjanje

- vetrovi

- spremembe v odvajanju blata (mehkejše ali trše blato, sprememba pogostnosti odvajanj)

- zaprtost

- kri na blatu

- slabost

- bruhanje

''Glede na to, da je črevo dolg organ, so bolezenski znaki odvisni od tega, v katerem delu črevesa leži tumor. Tumorji leve strani debelega črevesa lahko povzročajo krče, bolečine v trebuhu, kri na blatu, slabost in bruhanje ter izmenjavanje zaprtja z drisko. Tumorji desne strani debelega črevesa pa povzročajo krče v trebuhu, izgubo telesne teže, redkeje spremembe pri odvajanju blata ali kri v blatu. Tumorji v danki lahko povzročajo občutek polne danke, krvavitve iz danke, boleče krče in spremembe v premeru blata. Krvavitve lahko povzročajo slabokrvnost in z njo povezane klinične znake in simptome, kot so utrujenost, vrtoglavica in šumenje v ušesih, splošno slabo počutje,'' pojasnjujejo na Onkološkem inštitutu.

Če omenjene težave trajajo dalj časa, je zelo pomembno, da se oglasite pri svojem

zdravniku!

. Tumorji v danki lahko povzročajo občutek polne danke, krvavitve iz danke, boleče krče in spremembe v premeru blata. foto: Profimedia

prejšnji članek
Tragično: Umrl ključni igralec serije Gorski zdravnik
Svet slavnih
Tragično: Umrl ključni igralec serije Gorski zdravnik
naslednji članek
Plesalka se je končno vrnila
Moda&Lepota
Plesalka se je končno vrnila