luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

infekecijska klinika ljubljana, koronavirus Svet24.si

V soboto potrjenih 46 novih okužb, ugasnili dve ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

Dva tedna je za zajtrk jedla beljake - zgodilo se je to
| K.M.

Dva tedna je za zajtrk jedla beljake - zgodilo se je to

Profimedia

Strokovnjaki za prehrano niso popolnoma usklajeni o tem, ali so jajca sploh zdrava in ali bi morali pojesti celo jajce ali samo njegov beljak.

Jajce za zajtrk je vedno odlična izbira. Če pa pojeste samo beljak, za svoje telo naredite še več. Zakaj? Kljub temu, da je rumenjak bolj okusen in da vseeno vsebuje veliko hranljivih snovi, beljak po drugi strani vsebuje manj kalorij, maščobe in holesterola. Kljub temu pa vsebuje tudi visok odstotek beljakovin in se brez rumenjaka tako uvršča v sam vrh najbolj zdravih in hranljivih živil. 

Kakšna je dejanska razlika v tem, ali pojeste celo jajce, ali samo beljak. Se boste počutili drugače? Bo več energije in dejansko: ali boste živeli bolj zdravo? 

Foto: Profimedia

- Težava nastane, ker morate, za zadostno količino hrane, pojesti beljake vsaj treh, če ne celo štirih jajc. To pa pomeni, da vam ostanejo 4 rumenjaki. Kaj narediti z njimi? Lahko jih uporabite kje drugje v prehrani ali pa jih poje nekdo drug. Ampak, kakšen je potem pomen eksperimenta, če se zaradi zdravja v osnovi rumenjakom izogibate. Če boste za zajtrk pojedli 3 ali 4 beljake, boste zjutraj, do malice, ostali popolnoma siti in bo za malico dovolj manjši prigrizek. 

- Če boste jedli samo beljake, boste imeli boljši občutek v želodcu, saj gre za lažje živilo. Tako boste lažje opravili nekatere obveznosti, boljše pa se boste počutili tudi med jutranjo vadbo. 

- Beljaki hitro postanejo dolgočasni. Veliko ljudi je reklo, da bi kuhano jajce za zajtrk lahko jedlo cel mesec dni, pa se ga ne bi naveličali. Beljak pripravljen na 1000 in 1 način pa postane dolgočasen. Težko pa ga je tudi popestriti. 

- Zagotovo pa bo na koncu dneva vaša dnevna prehrana bolj zdrava. Čeprav po naših raziskavah, s celotnim jajcem svojemu telesu ne morete pretirano škoditi!