Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je tvegano pitje alkohola in kje je meja?

13. 2. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
alkohol, ženski

6 - odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje. foto: Profimedia

Alkohol ima v vsakem primeru negativne posledice na telo in duha posameznika. Če pijete v mejah manj tveganega pitja pa posledice občutno zmanjšate.

Meja manj tveganega pitja alkohola je za moške in za ženske različna. Zdrav odrasel moški v enem dnevu ne bi smel popiti več kot 2 decilitra vina, 1 steklenice piva oziroma 2 meric žgane pijače. Ob priložnosti ne več kot pol litra vina ali 2 steklenic in pol piva ali 1 decilitera in pol žgane pijače, vendar te vrednosti hkrati ne bi smele preseči več kot en liter in pol vina ali 7 steklenic piva ali 4 decilitre žgane pijače. Pri zdravih ženskah, ki niso noseče in ne dojijo, je sprejemljiva mera še nekoliko nižja. V enem dnevu ženska ne bi smela popiti več kot 1 deciliter vina ali pol steklenice piva ali 1 šilce žgane pijače. Ob eni priložnosti ne več kot 3 decilitre vina ali 1 steklenice piva in pol ali 1 decilitra žgane pijače, vendar ta količina v enem tednu zopet ne sme preseči več kot 7 decilitrov vina ali 3 in pol steklenice piva ali 2 decilitra žgane pijače.

Človekova jetra razgradijo 1 deciliter vina v eni do dveh urah.

Ta meja je določena na podlagi številnih znanstvenih raziskav. Ta meja pove, kolikšna je količina alkohola, ki je z medicinskega stališča še nekako sprejemljiva za večino zdravih odraslih ljudi in nekako ne bi smela škodovati zdravju. Predvsem pa je tu pomembno vedeti, da tu ne gre za splošno pravilo, saj lahko osebi, ki že ima kakšne morebitne zdravstvene težave, alkohol še hitreje škodi. Hkrati pa se morate zavedati, da to niso količine, ki bi bile priporočljive, ampak gre zgolj za količine, ki so na nek način sprejemljive. 

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Pomembno pa je tudi, da ljudje, ki so morebiti že imeli kakšne težave zaradi alkohola, psihične ali fizične, pitje le-tega popolnoma opustijo. Pitje alkohola se močno odsvetuje tudi otrokom in mladini, nosečnicam, doječim materam, ljudem z nekaterimi boleznimi (na primer: jetrne bolezni, bolezni trebušne slinavke, živčne bolezni, božjast, poškodbe ali bolezni možganov ...), vsem ljudem, kadar upravljajo s stroji, s katerimi se lahko poškodujejo in vsem ljudem, kadar vozijo avtomobil ali druga prometna sredstva. 

Če v telo vnesete več alkohola, kratkotrajno tvegate motnje ritma srca, poškodbe, nesoglasja, slabše miselne in telesne sposobnosti. Dolgoročno pa lahko pride do okvare jeter, delovanja trebušne slinavke, želodca, povišan krvni tlak, možganska kap, duševne motnje, rakaste spremembe, zasvojenost in težave pri spolnosti. 

prejšnji članek
Tako boste v smučanju resnično uživali
Svet slavnih
Tako boste v smučanju resnično uživali
naslednji članek
Se bo Vesna spet prijavila v šov Ljubezen po domače?
Resničnostni šovi
Se bo Vesna spet prijavila v šov Ljubezen po domače?