Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjaki: Toliko jajc si lahko privoščite med prazniki

30. 3. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
pirhi

foto: Pexels

Kakopak si boste med velikonočnimi prazniki privoščili več jajc kot običajno, a pri slednjem vseeno ne velja pretiravati. Koliko jih pravzaprav lahko zaužijemo na tedenski ravni?

V priporočenih količinah uživanje jajc ne bo škodljivo vplivalo na vaše zdravje, zato se med prazniki ni potrebno izogibati pirhov. A naj vas vodi misel, da s holesterolom ne smemo pretiravati, obilno poseganje po jajcih tako ne bo zdrava izbira.

So jajca zdrava?

''Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen),'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja in dodajajo, da jajca vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

foto: Pixabay

Koliko jajc lahko pojemo med prazniki?

Eno jajce vsebuje približno 250 mg holesterola. Zaradi slednjega in vsebnosti neželenih nasičenih maščob, jih je smotrno v prehrani delno omejiti. Za zdrave osebe je priporočljivo, da na teden zaužijejo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. ''Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in trans maščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu pa naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi,'' pojasnjujejo na inštitutu.

foto: Pixabay

prejšnji članek
Pozor: Preprečite okužbo, zaradi ugriza klopa
Zdravje
Pozor: Preprečite okužbo, zaradi ugriza klopa
naslednji članek
Čarobna jajčka za ljubitelje samorogov
Moda&Lepota
Čarobna jajčka za ljubitelje samorogov