mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšanje z mandarinami

6. 1. 2021; 01.00
Avtor: J.K.
mandarine

foto: Profimedia

Se trudite izgubiti odvečne kilograme? Potem jejte mandarine!

V sočni sredici skrivajo mandarine obilje vitaminov (A, C , B1, B6 in B9), vlaknin ter mineralov – železa, magnezija, kalcija in kalija. V slastnem mesu se nahajajo tudi karotenoidi in flavonoidi, kot sta denimo nobiletin in tangeretin. Poleg tega, da mandarine vsebujejo pravo zakladnico koristnih snovi, pa se ponašajo tudi z učinki, ki pomagajo pri uravnavanju telesne teže.

Mandarine vsebujejo dvakrat več vitamina C kot pomaranče. foto: profimedia

Ti mali citrusi vsebujejo na sto gramov 34 kalorij in predstavljajo primeren sadež za vse tiste, ki želite uravnati telesno težo. Prehranske vlaknine, ki jih v obilju vsebujejo mandarine, intenzivno spodbujajo prebavo, odpravljajo zaprtje in povečujejo občutek sitosti. Njihov diruetični učinek pomaga tudi v boju proti celulitu.

Nobiletin, pigment, ki ga najdemo v lupini mandarin, naj bi učinkovito ščitil pred debelostjo. Raziskovalci z univerze Western Ontario v Kanadi so namreč pred leti izvedli raziskavo na miših, tekom katere so ugotovili, da je skupina živali, ki so jim v prehrano dodajali nobiletin, normalno pridobivala težo, ob tem niso zabeležili porasta holesterola, glukoze in inzulina, na jetrih pa so imele tudi manj maščobe.

prejšnji članek
Psi blagodejno vplivajo na zdravje ljudi
Življenjski slog
Psi blagodejno vplivajo na zdravje ljudi
naslednji članek
Jože Potrebuješ s trikom do babice in dedka
Svet slavnih
Jože Potrebuješ s trikom do babice in dedka