Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se upreti hrepenenju po tobaku?

25. 3. 2019; 04.00
Avtor: K.M.
kajenje, cigareta, ženska, tobak

foto: Profimedia

Nastopila je pomlad in z njo številne aktivnosti v naravi. Predvsem kadilci pa svojo razvado kar hitro začutijo v kondiciji in telesni zmogljivosti. Kako se upreti želji po kajenju?

1. Najdite svoj razlog
Vsak, ki se odloči za spremembe in se spopade z odvajanjem od tobaka, mora vedeti zakaj se spušča v ta izziv. Vzemite si minuto svojega časa in najdite tisti globoko zakopan košček zlata, za katerega se je vredno stoodstotno potruditi. Izberite tistega, ki je dovolj bleščeč, da bo vaša motivacija tudi v najbolj težkih trenutkih, ko vam bo popolnoma vseeno prav za vse na tem svetu.

2. Izogibajte se minam
Čeprav je fokus močen in jasno usmerjen v cilj, je pomembno, da se izogibamo priložnostim, ki nas spominjajo na kajenje ali pa jih s tem celo enačimo. V trenutku šibkosti namreč hitro posežemo po vžigalniku in ves trud je zaman. Naj zabave, morda jutranja kava ali večerni klepet nadomestijo nove navade, ki ne bodo spominjale na kajenje.

3. Naj vam ne bo dolgčas


Prav nove navade in izzivi s katerimi se soočate, vam polnijo in celo nadomestijo trenutke, ki so bili namenjeni minuti sreče in miru. Poln urnik nam namreč dovoljuje, da pozabimo na še tako osnovne stvari in sčasoma vse manj mislimo na to. Poskusite s kolesarjenjem v službo, tako čakanje na avtobus ne bo več priložnost za prižig cigarete, ali pa morda tečaj joge za bolj sproščene misli.

4. Odlašajte
Vsi pa poznamo dni, ko nam je preprosto vseeno za vse zaobljube, za zdravo telo in sproščene misli. Tobak nam tako predstavlja edino možno izbiro. V takšnih trenutkih poglejte na uro, si recite »čez 10 min « ter se lotite dela, ki vas čaka. Tako želje ne zatrete popolnoma, le odložite jo malo. Uspelo vam bo čas brez tobaka podaljšati za 10 minut, morda 20. Lahko pa vam bo dovolj zgolj obljuba in hitro vas bo prevzelo delo, ki vas čaka.

foto: Profimedia

5. Začnite postopoma in pridite do želenega cilja


Opažate, da sicer ob vsaki želji po tobaku počakate 10 minut, vendar vas pri užitku kajenja nič ne ustavi? Vse več ljudi si dandanes pri odvajanju od kajenja pomagajo z uporabo elektronske cigarete kot »nadomestkom« klasičnih cigaret. Tako imenovani e-cigareti namreč ne vsebujejo tobaka, nekatere lahko dobimo tudi brez nikotina in kot taki predstavljajo manj škodljivo alternativo. Angleška agencija za javno zdravje celo meni, da so e-cigareti za 95 odstotkov manj škodljivi od klasičnih, kot taki pa so postali najbolj priljubljen način odvajanja od kajenja na otoku.

prejšnji članek
Tjaša Kokalj iskreno o vlogi matere
Svet slavnih
Tjaša Kokalj iskreno o vlogi matere
naslednji članek
Horoskop: v vaše naročje veliko nežnosti, objemov in topline
Horoskop
Horoskop: v vaše naročje veliko nežnosti, objemov in topline