Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opozorilo: Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž

9. 4. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
čemaž

foto: Dreamstime

Pomlad tudi v svoji naravi ponuja številne možnosti za nabiranje užitnih rastlin, ki jih lahko vključite v prehrano. A morate biti ob tem zelo pozorni!

Ravno pretekli teden je Slovenijo pretresla novica o smrtni žrtvi zaradi zastrupitve s strupeno rastlino, ki jo je oseba zaužila v prepričanju, da je čemaž. Čeprav je slednji lahko zelo okusen, pa lahko ob zamenjavi pride do hude zastrupitve in celo do smrti. Ob tem je doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana, v izjavi povedal: "Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž." S tem pa je želel predvsem opozoriti, da se zaradi priljubljenosti same rastline brezglavo ne odločajte za nabiranje, če v svoje početje niste 100 % prepričani. 

"V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana želimo opozoriti nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je jesenski podlesek. Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. Od leta 2000 smo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 takšnih bolnikov in trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren," je še dodal. 

Na fotografij zgoraj je jesenski podlesek, spodaj so listi čemaža. foto: http://ktf.si

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.

"V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali," je še opozoril doc. dr. Miran Brvar, dr. med.

Več nevarnih in strupenih rastlin pa lahko preverite tudi TUKAJ! Predvsem pa bodite zelo pozorni! 

prejšnji članek
Neroden trenutek: Princa oboževalka ni spustila iz rok!
Svet slavnih
Neroden trenutek: Princa oboževalka ni spustila iz rok!
naslednji članek
Tudi vas jezijo zamaknjeni šivi na majicah?
Moda&Lepota
Tudi vas jezijo zamaknjeni šivi na majicah?