Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Lanenih semen nikoli ne segrevajte!

14. 9. 2023; 03.00
Avtor: V.M.
lanena semena

foto: Profimedia

Lanena semena se ponašajo s pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje. Na jedilnik ga je zatorej modro vključiti, le seznanite se poprej, na kakšen način …

Drobna lanena semena so izjemno bogata z maščobnimi kislinami omega 3 ter topnimi in netopnimi vlakninami, ki nase vežejo vodo. Vsebujejo tudi magnezij, mangan, železo, vitamin E, beljakovine in biotin.

In s kakšnimi pozitivnimi učinki se ponašajo ta zdravilna semena? Da pomagajo pri zaprtju, ste nemara že slišali, a to še zdaleč ni vse. Lanena semena namreč uravnavajo raven holesterola in krvnega pritiska, zavirajo nastanek rakavih bolezni ter bolezni srca in ožilja, ugodno pa vplivajo tudi na celoten imunski sistem ter stanje las, nohtov in kože.

Pravila za uživanje lenenih semen

A seme ni zdravo pod vsemi pogoji. Pozitivnih učinkov omega 3 maščobnih kislin boste v največji meri deležni le, če boste seme uživali sveže mleto. Ovojnica in sluz namreč ščitita seme, zaradi česar ga telo brez pomoči ne more odpreti. Prav tako je izjemno pomembno, da ob uživanju semen popijete 10x večjo količino vode. V kolikor slednjega ne storite, lahko seme zapre črevesje – od odvajalnega učinka se v tem primeru kar poslovite, saj bo seme delovalo ravno nasprotno.

Tudi s količino zaužitih semen ne gre pretiravati. In kar je najpomembneje, semen ne smete uporabljati pri kuhi. Pri segrevanju semen namreč omega 3 maščobne kisline izjemno hitro oksidirajo, zaradi česar ne postanejo le neučinkovita, pač pa tudi škodljiva za vaše zdravje. Semena lahko brez skrbi vmešate v jogurt, skuto, kosmiče in mleko ali pa jih denimo potresete po solati, sadju ali kremni juhi.

Laneno seme pomaga pri odvajanju, saj obda črevesje s sluzjo.

Laneno seme pomaga pri odvajanju, saj obda črevesje s sluzjo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Ti ljudje znajo manipulirati
Zdravje
Ti ljudje znajo manipulirati
naslednji članek
Nenasitna lakota nas opozarja na nevarnost
Zdravje
Nenasitna lakota nas opozarja na nevarnost