Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Začimba, ki prežene hude migrenske glavobole

16. 2. 2021; 01.00
Avtor: J.K.
kurkuma žlica krožnik miza

foto: Profimedia

Ameriška nevrologinja navdušena nad učinki kurkume na migrenske glavobole.

Kurkumo pri nas poznamo kot začimbo, v tradicionalni vzhodnjaški medicini pa velja za nadvse učinkovito naravno zdravilo, ki se ponaša s protivnetnimi, antibakterijskimi in protivirusnimi učinki. Paleta lastnosti pozitivnega delovanja je izjemna, kurkuma namreč znižuje holesterol, razstruplja jetra, pomaga pri čiščenju krvi, prebavil in izločal, zavira rast rakavih celic, pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu (revmatska obolenja), olajša prebavo, pripomore k boljšemu presnavljanju maščob, zmanjšuje tveganje za srčni napad, podpira delovanje jeter in žolčnika, pomaga pri depresiji in kot kaže, tudi pri migrenskih glavobolih.

Kurkuma, vroča tema strokovnjakov

Tako ugotavljata registrirana dietitetna nutricionistka Vanessa Rissetto in nevrologinja dr. Lauren Green, ki je v kurkumi našla rešitev za bolnike, ki se z migrenami soočajo tudi po 14 krat na mesec. Nevrologinja bolnikom predpisuje kurkumin, glavno sestavino kurkume kot preventivno zdravilo. Risettova ob tem dodaja, da protivnetne lastnosti začimbe učinkovito preprečujejo nastanek glavobola. ''V sebi skriva velik potencial, s katerim je mogoče preprečiti močne migrenske glavobole. Bi pa bilo vseeno potrebno opraviti še dodatne raziskave,'' je za Daily Mail poudarila nutricistka.

Preventivno uživanje kurkumina naj bi odpravilo pojav migrenskih glavobolov. foto: Profimedia

Tudi sicer so mnenja strokovnjakov mešana. V študiji, ki so jo leta 2017 izvedli na Univerzi v Minnesoti, so kurkumi raziskovalci pripisali omejene koristi za zdravje, zlasti zaradi ugotovitve, da učinkovine telo ne absorbira tako zlahka.

Domači recept znan tudi v Sloveniji

Da pa naj bi vendarle bilo nekaj na tem, razkrivajo pričevanja bolnikov. Slednji so se ob vsakodnevnem uživanju ingverjevega čaja, v katerega so dodali ščepec kurkume, od migrenskih glavobolov poslovili. V kolikor boste metodo preizkusili tudi sami, ne pozabite, da kurkume ne smemo uživati skupaj z Aspirinom.

prejšnji članek
Prva pomoč za hitrejšo presnovo in vitek stas
Zdravje
Prva pomoč za hitrejšo presnovo in vitek stas
naslednji članek
Tina Maze fotografirana s kraljico
Svet slavnih
Tina Maze fotografirana s kraljico