hiša 5
Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poskrbite za zdravje svojih ledvic

30. 7. 2023; 03.00
Avtor: Revija Maja
bolečina, ledvice

V primeru težke oblike bolezni: Po nekaj dnevih visoke vročine nastopi hipotenzivna faza, temu obdobju sledi obdobje, kjer prevladujejo znaki odpovedi ledvic, pojavi se lahko nagnjenost h krvavitvam. foto: Profimedia

Kaj lahko sami storite za svoje ledvice in preprečite še kaj drugega kot ledvične kamne?

- Bodite aktivni. Telesna dejavnost spravi vse organe v pogon in v ravnovesje.

- Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi. Pri približno polovici ljudi s sladkorno boleznijo se okvarijo tudi ledvice. Prvi znak poškodbe ledvic je povečanje količine beljakovin v seču. Zelo pomembno je, da preprečite okvaro tako, da ohranite normalen krvni tlak, z zdravim življenjskim slogom ali z zdravili, kadar je to potrebno.

- Redno si merite krvni tlak, kajti ta ni pomemben le za zdravo srce in ožilje. Nad vrednost 120/80 mmHg vam ne sme seči.

- Jejte zdravo in skrbite za primerno telesno težo. Izogibajte se maščobam živalskega izvora. Mnogi bolniki z ledvičnimi kamni imajo v urinu preveč sečne kisline, ki lahko prispeva k njihovemu nastajanju. Jejte manj mesa, rib in perutnine, kajti takšna živila vsebujejo veliko purinov, ki med presnovo razpadejo v sečno kislino. Ugotovili so, da ledvične kamne povzročajo še špinača, rabarbara, čokolada in druga hrana, ki vsebuje veliko oksalatov, kava s kofeinom, črni čaj in kola. Pač pa naravna kislina v limonah, imenovana citronska kislina, pomaga razkrojiti odpadne snovi v ledvicah in preprečuje nastanek kamnov. Študija je pokazala, da se količina citronske kisline v seču podvoji, če na dan spijemo 125 mililitrov limoninega soka z vodo. Najbolje zjutraj, na tešče.

- Zmanjšajte vnos soli. Na dan lahko zaužijete skupno največ do 6 gramov soli, to je količina, enaka poravnani čajni žlički. V povprečju pa je zaužijemo dvakrat toliko. Da ne bi presegli priporočene količine, morate omejiti tudi količino kruha, saj mu dodajajo ogromno soli, ter vse predelane hrane. Kuhajte sami s svežimi sestavinami in hrano le rahlo solite ali pa sploh ne. Uporabljajte začimbe!

- Popijte dovolj tekočine, to je od 1,5 do 2 litra na dan. Več ne, saj s tem ledvice obremenjujete, še posebej če imate šibko srce. Pač pa morate spiti več, do 3 litre, če že imate ledvične kamne.

- Ne kadite. Kajenje upočasni pretok krvi v ledvicah. Kadar pa ledvice ne dobijo dovolj krvi, se zmanjša njihova zmožnost za dobro delovanje. Kajenje celo za polovico poveča ogroženost z rakom na ledvicah.

- Ne uživajte kar naprej protibolečinskih zdravil, tudi tistih ne, ki jih dobite brez recepta. Če trpite za kronično bolečino, se z zdravnikom pogovorite, katera protibolečinska zdravila izbrati, da s tem ne bi ogrozili ledvic.

- Četudi nimate težav, si testirajte seč in kri. Še posebej po 50. letu starosti. Če so izvidi normalni, test opravite vsaka tri leta.

prejšnji članek
Zakaj je spolnost boljša od športa?
Odnosi
Zakaj je spolnost boljša od športa?
naslednji članek
Na plažo in bazen z domačo aromatično vodo
Zdravje
Na plažo in bazen z domačo aromatično vodo