Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Do bolj zdravih žil z rožmarinom!

1. 7. 2022; 02.00
Avtor: Bodi Zdrava
sol, rožmarin

Sol je uporabna na mnogo načinov. foto: Profimedia

Rožmarin, ki spada v družino ustnatnic, je trajnica, ki v hladnejših predelih cveti poleti, v toplejših pa vse leto. Cvetovi so lahko bele, rožnate, vijoličaste ali modre barve.

Zdravilne lastnosti


Rožmarin je vir železa in vlaknin, vsebuje tudi antioksidante. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim za hitrejše celjenje ran, krepitev žil in izboljšanje venskega obtoka, za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju, za bolečine v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

Uporaba 
Uporabni deli rožmarina v zdravilne namene so njegovi cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vedno zelene liste lahko nabiramo kadar koli čez leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in aromatičen, rahlo grenak okus. Rožmarin uporabljajo za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje. 

prejšnji članek
Nuška Drašček opozarja oboževalece
Svet slavnih
Nuška Drašček opozarja oboževalece
naslednji članek
Kako je shujšal Karim Merdjadi?
Svet slavnih
Kako je shujšal Karim Merdjadi?