Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Študija: To povzroči otroku uživanje kave med nosečnostjo

24. 4. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
nosečnost in kava

foto: Profimedia

Pitje kave med nosečnostjo ne gre jemati tako zlahka. Nova študija razkriva, da lahko prekomerno uživanje kofeina med nosečnostjo povzroča doživljenjske težave z debelostjo.

CNN poroča o novi raziskavi norveškega Inštituta za varovanje zdravja na temo vpliva kofeina na plod in posledice, ki se pokažejo kasneje v življenju. Raziskovalka Eleni Papadopoulou je za javnost podala zaskrbljujočo izjavo, v kateri navaja, da se posledice uživanja kofeina med nosečnostjo kažejo v prekomerni rasti otroka v prvem letu življenja. Kot pojasnjuje, se s slednjim poveča tveganje za prekomerno težo oz. doživljenjske težave z debelostjo.

''Prehitra rast lahko povzroči debelost v otroštvu in celo kasneje, v odraslem obdobju,'' je pojasnila strokovnjakinja in dodala, da so imele osebe, ki so v prvih mesecih življenja prehitro zrasle, večje težave s težo, kot njihovi vrstniki, ki so se razvijali počasneje.

V študiji niso zajeli le kofein, ki so ga testiranke zaužile s kavo, vključili so namreč tudi druge vire, denimo črni čaj, energetske napitke, čokoladno mleko, čokolado in nekatere sladkarije. 

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Koliko kave je preveč?

Kot navaja raziskava, pod nizek odmerek kofeina vrednotimo od 0 do 49 miligramov na dan, visok pa od 200 do 299 miligramov dnevno. Za lažjo predstavo naj pojasnimo, da skodelica kave običajno vsebuje od 100 do150 miligramov kofeina.

Raziskovalci ugotavljajo, da so nosečnice, ki so na dan zaužile več kot 200 miligramov kofeina, rodile večje in močnejše otroke, ki so se kasneje spopadali s prekomerno težo. Da izsledke ne gre jemati zlahka, dokazujejo rezultati: Kar 66 – odstotkov otrok zajetih v raziskavo, ima namreč težave z debelostjo.

Znanstveniki priporočajo, naj nosečnice na dan zaužijejo manj kot 200 miligramov kofeina. foto: Profimedia

prejšnji članek
Ključne napake, ki jih delate pri nošenju nedrčka!
Moda&Lepota
Ključne napake, ki jih delate pri nošenju nedrčka!
naslednji članek
Zakaj so osebe rojene v znamenju bika super ljudje?
Horoskop
Zakaj so osebe rojene v znamenju bika super ljudje?