testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole hrup vpliva na zdravje ljudi

25. 4. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
bik

ušesa foto: Dreamstime

Ste vedeli, da lahko stalna izpostavljenost hrupu vpliva na tveganje za pojav bolezni srca in ožilja?

Izpostavljenost hrupu na naše zdravje vpliva veliko bolj, kot se zdi na prvi pogled. Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o hrupu Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da stalno prisoten hrup povzroča večjo vznemirjenost in motnje spanja, dolgoročno pa lahko predstavlja celo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja. Ranljiva skupina so zlasti otroci, ki jim pozornost posvečamo ob letošnjem mednarodnem dnevu.

Vpliv hrupa na najmlajše

Otroci so na hrup še posebej občutljivi. Negativni vplivi se kažejo zlasti na učenje, jezikovne sposobnosti, motivacijo in koncentracijo ter posledično na spomin in uspešnost izvajanja bolj ali manj zahtevnih nalog.

Kot pojasnjujejo na inštitutu, izpostavljenost hrupu povzroča razdražljivost in motnje vedenja otrok. Pojavi se lahko povišan srčni utrip in hormonske spremembe, saj hrup stresno deluje na telo.  Posredno lahko izpostavljenost hrupu vpliva na glasnejše govorjenje, kar lahko privede do hripavosti in tvorbe vozličkov na glasilkah.

Pri otrocih lahko hrup negativno vpliva na učenje, jezikovne sposobnosti, motivacijo in koncentracijo ter spomin. foto: Profimedia

Ukrepi reševanja okoljskega hrupa

''Posebno pozornost moramo zato posvečati zaščiti otrok v najbolj občutljivem obdobju telesnega in duševnega razvoja. Ker otroci veliko časa preživijo v vrtcih in šolah, je pomembno, da se v tem okolju dobro počutijo, uspešno učijo in razvijajo,'' so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer si prizadevajo za povezovanje in sodelovanje pri reševanju okoljskega hrupa v vrtcih in šolah. ''K sodelovanju smo povabili osnovne šole in skupaj s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani organizirali delavnico »Hrup in zdravje v osnovnih šolah«. Namen srečanja je bil predvsem izmenjava informacij o dobrih praksah med šolami ter dodatni nasveti in pomoč strokovnjakov.''

TEST: Ali slabo slišite?

prejšnji članek
Ujeli so jih! Kupovanje kozmetike prek spleta je lahko nevarno ...
Zdravje
Ujeli so jih! Kupovanje kozmetike prek spleta je lahko nevarno ...
naslednji članek
Je ta tekmovalec res krivec za slabe rezultate rdeče skupine?
Svet slavnih
Je ta tekmovalec res krivec za slabe rezultate rdeče skupine?
#nasazenazenska
nasazenazenska