Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Napaka - premalokrat čistite pomivalni stroj

27. 11. 2022; 03.00
Avtor: M.K.
umazana posoda

Ostanke hrane dobro očistite s krožnikov, preden jih zložite v pomivalni stroj. foto: Dreamstime

Čeprav je čiščenje njegova naloga, tudi sam potrebuje redno vzdrževanje, saj mu boste le tako zagotovili pravilno in brezhibno delovanje.

Marsikdo meni, da pomivalnega stroja ni treba prav veliko čistiti – da je dovolj, da vanj naložimo umazano posodo, zaženemo program z najvišjo temperaturo, in tako se bo skupaj s posodo očistil samodejno. A žal še zdaleč ni tako. Serviserji se pogosto srečujejo z nepravilnim delovanjem stroja zaradi slabega vzdrževanja, čeprav, kot poudarjajo, primerno vzdrževanje sploh ne zahteva veliko časa. Dovolj je že redno čiščenje enkrat na mesec.

Dovolj je, če se čiščenju pomivalnega stroja posvetite enkrat na mesec. foto: Dreamstime

Zavihajmo rokave

Kadar se boste lotili čiščenja stroja, najprej odstranite filtre ter jih dobro operite z detergentom in vročo vodo. Odstranite tudi šobe, ki pršijo vodo po posodi, in očistite predalček za tableto. Nato prazen pomivalni stroj vključite in nastavite na najvišjo možno temperaturo ter vstavite vanj čistilo, ki je namenjeno tovrstnemu čiščenju.

Odtok

Če imate možnost, očistite tudi odtok, po katerem voda odteka iz stroja. Tako boste preprečili, da bi se odtočna cev zamašila, obenem pa boste zagotovili nemoteno delovanje črpalke.

V pomivalni stroj nikar ne odlagajte posode z ostanki hrane, saj boste tako preprečili učinkovito pranje in zamašili filtre.

Odtok je smiselno vsake toliko časa pregledati, saj kadar pomivalni stroj odvaja vodo, povzroči pritisk tako na cev, ki vodi od stroja do odtoka, kot tudi na odtok. Zato preverite vodotesnost cevi. In nikar ne pozabite pregledati objemke, ki povezuje odtočno cev z odtokom, saj tako lahko preprečite popustitev in poplavo v kuhinji.

Naravna dezinfekcija

Če ne želite uporabljati umetnih čistil za čiščenje pomivalnega stroja, lahko uporabite alkoholni kis, ki bo stroj naravno očistil in dezinficiral. V zgornjo košaro v pomivalnem stroju postavite kavno skodelico, napolnjeno s kisom. Vključite ga na najvišjo temperaturo in pustite, da zaključi pranje. Kis in visoka temperatura boste razkužila notranjost ter odstranila nakopičene maščobe in skrit vodni kamen.

Preprečite smrad

Če iz vašega stroja zasmrdi tudi po pranju posode, potem zagotovo nujno potrebuje čiščenje. Če se vam zares zelo mudi, še preden se lotite popolnega čiščenja, notranjost pomivalnega stroja posujte z jedilno sodo in ga še enkrat vključite. Soda bo odpravila neprijeten vonj, a vedite, da to še ne pomeni, da je stroj očiščen.

Preberite tudi: Da boste spali kot polh. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Pogosta zaspanost lahko nakazuje na te bolezni
Zdravje
Pogosta zaspanost lahko nakazuje na te bolezni
naslednji članek
Dve živili, pa boste takoj okrepili telo
Zdravje
Dve živili, pa boste takoj okrepili telo