Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi, če si ne umivamo rok?

4. 5. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
bakterie na rokah

foto: Profimedia

Neredna higiena rok lahko vodi do zdravstvenih težav. Preverimo, kaj vse izzovemo, če se umivanja rok lotimo bolj poredko.

Kolikokrat na dan si običajno umijete roke? Če ste pri slednjem dosledni, lahko preprečite razvoj številnih bolezni. A četudi so vaše roke na prvi pogled čiste in poskrbite za higieno ob vsakem obisku stranišča, slednje še ne pomeni, da se na njih ne nahajajo mikroorganizmi.

Z dotikanjem javnih površin namreč na dlani prenesete mikrobe, zaradi katerih lahko zbolite. To je tudi razlog, da je za uničenje mikroorganizmov izjemnega pomena, da se umivanja rok lotimo temeljito in pogosto.

Kako pogosto? Kakopak po vsaki uporabi stranišča in preden začnete jesti. Roke si umijte vsakokrat, ko se vrnete domov in ne le, kadar imate umazane. Temeljito jih umijte zlasti potem, ko ste se nahajali v javnem prostoru, kot je denimo trgovina, služba, šola, železniška postaja …

Se vam na koncu pipe pogosto nabere vodni kamen? foto: Profimedia

Nečiste roke - prenašalci bolezni

Mikroorganizme, ki jih naberemo v okolju, lahko zaradi neredne higiene vnesemo v usta, oči, nos in sveže ranice, kar izzove okužbo. Roke so namreč idealen prostor za razmnoževanje virusov, ki živijo na površini vaše kože. Če torej rok ne umivamo, lahko prenašamo številne nalezljive bolezni, ki se širijo po fekalno-oralni poti. Gre za bolezni, ki jih prenašajo bakterije in virusi: gripa, prehlad, driska, meningitis, hepatitis A, salmonela in druga virusna ali bakterijska vnetja.

Preprečevanje nastanka sepse z doslednim izvajanjem higiene rok

5. maja obeležujemo mednarodni dan higiene rok. Letošnje leto se stroka osredotoča na preprečevanje nastanka sepse z doslednim izvajanjem higiene rok. ''Prvi korak za zmanjšanje pojava sepse je izvajanje preventivnih ukrepov na področju preprečevanja in obvladovanja okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo. Ključnega pomena je dosledno izvajanje higiene rok. Za povečanje verjetnosti preživetja je pomembno pravočasno ter ustrezno klinično zdravljenje sepse z optimalno uporaba protimikrobnih sredstev in boj z odpornostjo proti antibiotikom. Spekter ukrepanja je tako zelo širok in zahteva multidisciplinaren pristop,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja, kjer so za letošnjo obeležitev pripravili plakate, namenjene predstavnikom pacientov, zdravstvenim delavcem in vodstom zdravstvenih inštitucij.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Zvezdnica Larine izbire naskrivaj obiskala Slovenijo
Svet slavnih
Zvezdnica Larine izbire naskrivaj obiskala Slovenijo
naslednji članek
Vrača se modni trend iz devetdesetih
Moda&Lepota
Vrača se modni trend iz devetdesetih
#nasazenazenska
nasazenazenska