reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če pijete kavo lahko preprečite nastanek bolezni

18. 5. 2018; 02.00
Avtor: A.K.
Kava

foto: Profimedia

Nekoč so bili prepričani, da je kava škodljiva in da upočasnjuje rast.

Desetletja so bila mnenja strokovnjakov precej podobna, in sicer, da se je treba kavi, ki povzroča tudi odvisnost, odpovedati. Nove raziskave pa so pokazale, da kava lahko dejansko izboljša zdravje.

Nutricionistični strokovnjak, dr. Rob van Dam, je izvedel študijo o kofeinskih pijačah in o njihovih koristnostih za zdravje. Prejšnje raziskave so prikazale vzročno povezanost med pitjem kave in boleznimi srca, vendar pa niso upoštevale nezdravih vedenj, kot je recimo kajenje. Damova študija je preučila več kot 130000 odraslih v obdobju 24 let. Raziskovalci so ugotovili, da kava ni povečala tveganja za kardiovaskularne bolezni in raka.

Pravzaprav je študija dokazala, da so zdravstvene koristi pitja kave, zmanjšanje tveganja za nekaterimi vrstami raka, diabetesa tipa 2 in Parkinskonove bolezni. Prav tako kaže, da pitje kave v resnici izboljša razpoloženje, poveča energijo in pomaga ohraniti naš spomin. Dokazali so tudi, da kofein zmanjša tveganje za nekatere vrste kožnega raka, poleg tega pa še antioksidanti v pijači dodatno koristijo zdravju.

Vendar pa van Dam opozarja, da se morajo nekateri ljudje vseeno izogibati kavi. Obstaja  namreč povezava med kavo in spontanimi splavi, prav tako tudi ljudjem, ki imajo visok holesterol, odsvetujejo pitje kave.

prejšnji članek
Tudi letos po Evroviziji še Improvizija
Svet slavnih
Tudi letos po Evroviziji še Improvizija
naslednji članek
Še dober teden nas loči do največjega tekaškega dogodka za ženske
Zdravje
Še dober teden nas loči do največjega tekaškega dogodka za ženske
#nasazenazenska
nasazenazenska