Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kožna nevšečnost, ki je videti kot sončna opeklina

10. 7. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
rdečina

Na pordelem predelu se lahko pojavijo in drobno posejane svetle točke. foto: Profimedia

Na prvi pogled je videti kot blaga sončna opeklina, a v resnici gre za kožno obolenje, ki se lahko postopoma še poslabša.

Rdečina na koži se lahko pojavi na stranskem delu obraza, vratu in na predelu prsnice, torej na dekolteju. Gre za pogosto kožno nevšečnost, ki jo imenujemo poikiloderma civatte. Estetsko neprijeten pojav rdečine zlahka zamenjamo za blago sončno opeklino, le da rožnato rjavo obarvana koža ne zbledi in ne mine sama od sebe.

Kako prepoznati poikilodermo civatte?

Barva kože postane pordela ali obarvana rožnato rjavo. Obarvanost je razmeroma ostro omejena, zasledimo jo na predelih kože, ki je neosončena – tudi na tilniku, v kolikor slednjega prekrivajo lasje. Podroben pogled pordelih predelov razkriva tanke, drobno prepletene žilice (teleangiektazije) in drobno posejane svetle točke. Pri slednjih gre za izvodila dlačno lojnih mešičkov, ki jih vidimo kot drobne bunkice. Rdečino lahko spremlja srbečica in pekoč občutek.

V dermatologiji se uporablja tudi drugo latinsko poimenovanje: erythromelanosis interfollicularis colli et thoracis. foto: Profimedia

Vzrok nastanka

Kožno obolenje se najpogosteje pojavi pri ženskah pred obdobjem menopavze. Tudi sicer se kožne spremembe pojavijo predvidoma 14 let prej, kot pri moških. Rdečina neredko prizadene moške in ženske, od 40 do 70 leta starosti.

Natančen vzrok pojava za enkrat še ni znan, so pa strokovnjaki prepričani, da k nastanku žarišč prispeva kronično izpostavljanje UV žarkom, pri čemer postanejo vplivi vidni v zrelih letih. Glede na to, da obolenje v večji meri prizadene nežnejši spol, bi lahko na nastanek vplivalo tudi hormonsko stanje.

Zdravljenje

Kožno nevšečnost je mogoče uspešno pozdraviti s sodobnimi laserskimi sistemi. Gre za neinvazivno, zelo učinkovito in najmanj bolečo metodo, ki jo običajno izvajajo specialisti dermatologi.

prejšnji članek
FOTO: Poceni ideje za luksuzen videz vašega doma
Življenjski slog
FOTO: Poceni ideje za luksuzen videz vašega doma
naslednji članek
Test: To se zgodi, če imate ob nesreči noge na armaturni plošči
Zdravje
Test: To se zgodi, če imate ob nesreči noge na armaturni plošči