mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pogosta zaspanost lahko nakazuje na te bolezni

27. 11. 2022; 04.00
Avtor: V. M.
zehanje

Ste pogosto zaspani? foto: Profimedia

Ste tekom dne pogosto tako utrujeni in zaspani, da komaj držite oči odprte? Preverite, kje bi se lahko skrival vzrok vaše težave …

Če premalo spite ali pa je vaš nočni spanec nemiren, je odgovor kakopak na dlani. Kaj pa, če ste zaspani kljub temu, da ste prespali celotno noč? V tem primeru je potrebno vzroke iskati drugje. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših …

Ste slabokrvni?

Eden izmed glavnih vzrokov za utrujenost pri ženskah je slabokrvnost. Slednja se nemalokrat pojavi v času mesečnega perila, to pa zato, ker izguba menstrualne krvi povzroča izgubo železa. Ljudje, ki jim v krvi primanjkuje železa, se zelo hitro utrudijo, zato preverite kakšna je vaša kri in ali se zaspanost pojavlja ravno v času menstruacije.

Težave s srcem

Med simptome za bolezni srca sodi tudi utrujenost, ki bolnike prežema že med lažjimi aktivnostmi. Če težko opravljate vsakodnevna dela, se hitro izčrpate in postanete sila utrujeni že ob lažjih aktivnostih, potem ne bo odveč, če se o težavah posvetujete z zdravnikom.

Vzrok za utrujenost lahko tiči v premalo delujoči ščitnici. foto: Dreamstime

Težave s ščitnico

V kolikor ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, se lahko slednje kaže tudi v obliki prekomerne utrujenosti in povečane potrebe po spanju. Znaki hipotiroidizma zajemajo tudi občutljivost na mraz, zaprtost, upočasnjen metabolizem in pridobivanje telesne teže.

Sladkorna bolezen

Velika utrujenost je značilna tudi za ljudi, ki jih pesti sladkorna bolezen tipa 2. Bolniki imajo namreč težave s spreminjanjem hrane v energijo, kar se zaradi neučinkovitega inzulina kaže v obliki močne utrujenosti.

Spalna apneja

Slabo spite, ker se vaše telo ponoči sooča z motnjami dihanja? Vzrok za slednje je lahko motnja, ki jo imenujemo spalna apneja. Gre za zdravstveno težavo, ki med spanjem povzroči krajše prekinitve dihanja. Posameznik se prekinitev spanja običajno niti ne zaveda, posledica motenj pa se običajno kaže kot utrujenost.

'Tako sem zaspana, ne zmorem več!'

'Tako sem zaspana, ne zmorem več!' foto: Pixabay

prejšnji članek
Srce slovenske pevke pripada bodočemu zdravniku
Svet slavnih
Srce slovenske pevke pripada bodočemu zdravniku
naslednji članek
Napaka - premalokrat čistite pomivalni stroj
Zdravje
Napaka - premalokrat čistite pomivalni stroj