Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj poleti bolijo ušesa?

25. 5. 2018; 04.00
Avtor: zf, Novice Svet24
Uho

Ljudje z majhnimi ušesi so običajno zelo čustveni. foto: Profimedia

Ker so ušesa izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom, kot so nečistoče iz okolice, mikrobi in hrup, v prihajajočih mesecih tudi voda, se hitro pojavijo nevšečnosti, povezane z njimi. Nepravilna higiena lahko pripelje do nastanka ušesnih čepkov in vnetja ušesa.

Uho je z evstahijevo cevjo povezano z žrelom in s tem tudi z nosno votlino. To pomeni, da se vnetja žrela in nosu, ki ga povzroči običajen prehlad, lahko prek evstahijeve cevi razširijo tudi v srednje uho. Za ohranitev zdravih ušes zato najbolje poskrbimo z zdravim življenjskim slogom, saj si s tem zagotovimo ustrezno imunsko odpornost in se tako ubranimo pred prehladom. Priporočljiva je tudi uporaba fiziološke raztopine, s katero nosno sluznico še temeljiteje, vendar nežno očistimo in povečamo njeno vlažnost.

Masla ne poskušajte odstraniti z vatiranimi palčkami. foto: Dreamstime

Higiena sluhovoda

Vatirane paličice niso dobra izbira za čiščenje uhlja in vhoda v sluhovod, z nepravilno uporabo namreč lahko poškodujemo bobnič, še posebno pri otrocih, ali povzročimo nastanek čepa in ušesnega masla, saj z njimi maslo porivamo globlje proti bobniču, kjer se nabira in strdi. Ušesno maslo samo po sebi sploh ni umazanija, zato ga ni treba odstranjevati iz sluhovoda. Njegova vloga je prav nasprotna, saj kožo sluhovoda ščiti pred izsušitvijo in pomaga odstranjevati nečistoče z njene površine. Povsem dovolj je, če ga odstranimo z vhoda v sluhovod, kamor pripotuje iz notranjosti in s seboj prinese nečistoče, to pa lahko storimo kar s koncem vlažne brisače, denimo po prhanju.

ušesni čepki foto: Dreamstime

Najpogostejše težave z ušesi

1. Ušesni čep: k njemu smo nagnjeni, če imamo ozek sluhovod ali če nosimo slušni aparat. Znaki, po katerih prepoznamo nabiranje ušesnega masla v zunanjem sluhovodu, so šumenje in bolečine v ušesih, občutek zamašenosti ušesa, neprijetno odmevanje lastnega glasu, postopna ali nenadna delna izguba sluha in vrtoglavica.

2. Vnetja: vname se lahko katerikoli del ušesa. Pri odraslih se največkrat vname zunanje, pri otrocih pa srednje uho. Če je koža, ki obdaja sluhovoda, zdrava, nas ščiti pred okužbami z mikrobi. Če pa je zaradi škodljivih dejavnikov ranljiva, denimo zaradi drobnih poškodb, izsušenosti ali razdraženosti, jo mikrobi lažje napadejo. Kdor je veliko v vodi oziroma trenira plavanje, ima lahko slabšo obrambo kože v sluhovodu.

Preberite tudi: Klop - najgrozovitejša žival v Sloveniji? Kliknite TUKAJ!

Takoj po kopanju otrokom povejte, naj dobro očistijo ušesa.

Takoj po kopanju otrokom povejte, naj dobro očistijo ušesa. foto: Profimedia

prejšnji članek
Zvezdniški parček še vedno zaljubljen
Svet slavnih
Zvezdniški parček še vedno zaljubljen
naslednji članek
Pegice zaradi Meghan Markle spet »in«
Moda&Lepota
Pegice zaradi Meghan Markle spet »in«