Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 16. junija

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

S hrano premagajte kandido
| Marijana Mandić, Maja

S hrano premagajte kandido

Je jogurt na sobni temperaturi še užiten?, Dreamstime

Glivične okužbe lahko preprečimo tudi z zdravim jedilnikom, ki je prav poletno tudi shujševalen.

Vlažni, temni deli telesa, usta, nožnica in anus, so polni dobrih bakterij, ki nas varujejo pred okužbo, in glivic, ki običajno ne povzročajo težav. Drugače pa je, če se razmere spremenijo in se ravnovesje poruši, kar se na primer zgodi, ko antibiotiki uničujejo preveč dobrih bakterij ali pa, denimo, če se okužimo na kopališču, ko se prav tako lahko spremeni kislost v nožnici. Zgodi se, da prevladajo glivice iz rodu Candida, ki so odgovorne za večino glivičnih okužb. Še dobro, da glivične okužbe lahko preprečimo tudi z zdravim jedilnikom, ki je prav poletno tudi shujševalen.

O glivicah

Peka povprašajte po kvasu, pa vam bo pojasnil, kakšne čudeže ustvarja z njim. Rahlo pecivo in lepo zapečen kruh, ki se topita v ustih. Če pa vprašate, kaj o kvasovkah menijo ženske, ki so že imele glivično okužbo, boste slišali povsem drugačno zgodbo. Preveč glivic določene vrste povzroča slabo počutje, predvsem pa srbenje in razdraženo nožnično sluznico. Okužbe so lahko dolgotrajne in se ponavljajo tudi po uspešnem zdravljenju s protiglivičnimi kremami. Prav zato je najbolje preprečiti izbruh, in sicer lahko začnete kar z jogurtom. Ob tem pa je dobro jesti vso hrano, ki krepi imunski sistem. Če boste zdravi, vam ne bo treba jemati antibiotikov, pa še hujšali boste brez najmanjšega napora oziroma občutkov lakote.

Najprej česen

Česen je dobro orožje proti bakterijam, pravzaprav so z njim celili rane v prvi svetovni vojni. »Smrdljiva roža« pomaga tudi pri težavah z glivicami. Ko so iranski znanstveniki glivicam Candida albicans dodali izvleček čistega česna in čebule, so preprečili njihovo rast. Znanstveniki so tudi odkrili, da je česen poln antioksidantov, kar pomeni, da skrbi tudi za močan imunski sistem. Priporočena količina sta dva stroka česna na dan. Česen je najboljši surov, zato ga sesekljajte in ga dodajte solatam, omakam in testeninam.

Foto: Dreamstime

Jogurt z aktivnimi kulturami

Ta izdelek iz fermentiranega mleka je poln koristnih bakterij. Kadar jih je v telesu veliko, ni dovolj prostora za glivice in te se zato ne morejo razmnoževati. Ena izmed študij je dokazala, da je jogurt v pomoč predvsem ženskam, ki kar naprej obolevajo za glivičnimi okužbami nožnice. Šest mesecev so jedle po skodelico jogurta z aktivno kulturo Lactobacillus acidophilus dnevno, naslednjih šest pa jogurta niso jedle. V prvih šestih mesecih je bilo okužb za 30 odstotkov manj.

V ta namen zadostuje skodelica jogurta na dan. Izberite pa izdelke z aktivnimi kulturami, posebno s kulturo L. acidophilus. Ne kupujte sladkih jogurtov, ker sladkor podžiga vnetja.

Sadje in zelenjava vseh barv

Sadje in zelenjava pisanih barv sta zakladnica antioksidantov, snovi, ki jih naš imunski sistem nujno potrebuje, kadar smo bolni in preobremenjeni. Bolezen in stres povzročata tudi glivice. Kako je to mogoče? Bolezen in stres povečata tvorbo škodljivih molekul, imenovanih prosti radikali, ki napadajo celice. Te molekule lahko poškodujejo žlezo priželjc, kjer nastajajo številne celice imunskega sistema. Če je priželjc okvarjen, obrambni sistem oslabi. Takrat smo bolj izpostavljeni okužbam, zaradi katerih nastane še več prostih radikalov, ti pa povečajo ogroženost z glivicami. Antioksidanti prekinejo začarani krog.

S sadjem in zelenjavo boste telesu priskrbeli potrebne antioksidante po naravni poti. Ne jejte le jabolk in pomaranč! Antioksidanti so najučinkovitejši, kadar sodelujejo med seboj, zato jejte sadje in zelenjavo vseh vrst in barv, da boste zaužili čim več različnih, na primer flavonoide v grenivkah in rdečem grozdju ali karotenoide, ki korenčku in sladkemu krompirju dajejo živo oranžno barvo.

Zeleni čaj

Strokovnjaki menijo, da so Japonci zato brez glivic, ker pijejo veliko zelenega čaja. V njem je namreč veliko snovi, ki krepijo imunski sistem, na primer močan antioksidant EGCG. Nekatere raziskave potrjujejo, da zeleni čaj ščiti pred popolnoma vsemi boleznimi; raziskava, ki so jo izvedli na Harvardu in v kateri so kri pivcev čaja in kave izpostavili bakteriji E. coli, pa je pokazala, da se imunske celice pivcev čaja odzovejo petkrat hitreje kot celice pivcev kave. Ena ali dve skodelici na dan zadostujeta. Če že imate glivice, pa spijte tri ali štiri.

Foto: Dreamstime

Prehranska dopolnila

Če se bojite, da boste zaudarjali po česnu, se odločite za dopolnila s česnom, ki nimajo vonja.

Če ne morete pojesti dovolj jogurta ali če ne deluje dovolj hitro, jemljite še dopolnila s probiotičnimi kulturami. Ti zdravi mikroorganizmi skrbijo za dobro prebavo in za zdravo število koristnih bakterij. Izkazali so se za zelo učinkovite, ko gre za glivične okužbe v nožnici in ustih, zato zdravniki svetujejo, da jih jemljete vedno, ko jemljete antibiotike, saj so zaradi slednjih okužbe še pogostejše.

Študije so pokazale, da so še posebej učinkovite probiotične kulture L. rhamnosus oziroma Lactobacillus GG, ki bolje prenesejo prebavne kisline v črevesju. Pomagajo pa tudi cenejše in pogostejše kulture L. acidophilus. Ko so mleko za prezgodaj rojene otroke v prvih šestih tednih zamenjali s probiotičnimi dopolnili, so se glivične okužbe v ustih dojenčkov, ki so sicer pogoste, zmanjšale kar za petino.

Prepovedana živila

Na daleč se izogibajte vsej sladki hrani, sladkim napitkom in alkoholu. Glivice namreč obožujejo vse omenjeno. Potrebo po sladkem zadostite s češnjami, grozdjem, svežimi marelicami, še najbolje pa bo, da grizljate korenček.

Prav tako pozabite na beli kruh, beli riž in krompir. Rafinirana žita in škrob zvišujejo raven krvnega sladkorja, s katerim se hranijo glivice.

In končno, odrecite še kvasu, ki dobesedno razbohoti rast glivic. Da vam naloga ne bo pretežka, ob tem pomislite, da vse našteto še kako redi. Zakorakajte raje v poletje z nekaj kilogrami manj in rešeni nadležnih »gobic«!

Preberite tudi: Klop - najgrozovitejša žival v Sloveniji? Kliknite TUKAJ!