kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Namesto tablet na travnik po rman!

26. 7. 2023; 02.00
Avtor: V. M.
rman

foto: Profimedia

Na travnikih že lahko naberete rman, ki sicer cveti od junija do avgusta. V koške združeni cvetovi vam bodo služili pri lajšanju številnih težav, zato ga je modro uvrstiti v domačo lekarno.

Rman je močno cenjen v ljudskem zdravilstvu, s svojimi učinkovinami namreč blagodejno vpliva na izboljšanje počutja. Najpogosteje se uporablja za lajšanje vnetij, odpravljanje prebavnih nevšečnosti in za ustavljanje krvavitev. A to še zdaleč ni vse. Rman namreč povečuje odpornost proti boleznim, zdravi dihala, ureja kroženje krvi, zdravi okvaro srčne mišice, odpravlja krče v želodcu in črevesju, zastoj vode in motnje v jetrih. Kot navaja ljudski zdravnik Alfred Vogel, rman ugodno vpliva tudi na sečila, zmanjšuje revmatske težave in zadržuje sladkorno bolezen. Za ženske predstavlja učinkovito naravno sredstvo za urejanje premočne ali prešibke menstruacije.

Pravilna priprava rmanovega čaja

Za doseganje želenega učinka, je potrebno čaj primerno pripraviti. Rmanove cvetove naberite na neškropljenih travnikih, nato pa poskrbite, da se bodo posušili v suhem in temnem prostoru. Za pol litra poparka potrebujemo 10-20 ščepcev posušene rastline (uporabite lahko cvetje in liste). Poparek pustite stati 10 minut, nato čaj precedite. Zaužijte dve do tri skodelice na dan, že pripravljenega napitka pa ne shranjujte, kot je moč opazili, se namreč na svetlobi potemni in pokvari.

Čaj je zelo zdravilen, vendar ga ne smemo sladiti. Primeren je tudi za zunanjo uporabo, za grgranje, izpiranje ran, udarnin in pikov žuželk …

Rmanov napitek

Koncentrirano merico napitka pripravite iz enega litra vode. V posodo natresite 20 g posušenih cvetov, prelijte s hladno vodo in pustite stati 24 ur. Tekočino nato precedite. Uživate jo razredčeno, v razmerju 1:10.

Rmanovega čaja ne smemo sladkati.

Rmanovega čaja ne smemo sladkati. foto: Profimedia

prejšnji članek
Kako pohodništvo vpliva na vaše telo?
Svet slavnih
Kako pohodništvo vpliva na vaše telo?
naslednji članek
Tabuleh -  osvežilna poletna solata, ki popestri jedi z žara
Kulinarika
Tabuleh - osvežilna poletna solata, ki popestri jedi z žara
#obraziavenija
obraziavenija