utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: Krivci za lepe dneve bodo ...

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Namesto tablet na travnik po rman!
| V. M.

Namesto tablet na travnik po rman!

Profimedia

Na travnikih že lahko naberete rman, ki sicer cveti od junija do avgusta. V koške združeni cvetovi vam bodo služili pri lajšanju številnih težav, zato ga je modro uvrstiti v domačo lekarno.

Rman je močno cenjen v ljudskem zdravilstvu, s svojimi učinkovinami namreč blagodejno vpliva na izboljšanje počutja. Najpogosteje se uporablja za lajšanje vnetij, odpravljanje prebavnih nevšečnosti in za ustavljanje krvavitev. A to še zdaleč ni vse. Rman namreč povečuje odpornost proti boleznim, zdravi dihala, ureja kroženje krvi, zdravi okvaro srčne mišice, odpravlja krče v želodcu in črevesju, zastoj vode in motnje v jetrih. Kot navaja ljudski zdravnik Alfred Vogel, rman ugodno vpliva tudi na sečila, zmanjšuje revmatske težave in zadržuje sladkorno bolezen. Za ženske predstavlja učinkovito naravno sredstvo za urejanje premočne ali prešibke menstruacije.

Pravilna priprava rmanovega čaja

Za doseganje želenega učinka, je potrebno čaj primerno pripraviti. Rmanove cvetove naberite na neškropljenih travnikih, nato pa poskrbite, da se bodo posušili v suhem in temnem prostoru. Za pol litra poparka potrebujemo 10-20 ščepcev posušene rastline (uporabite lahko cvetje in liste). Poparek pustite stati 10 minut, nato čaj precedite. Zaužijte dve do tri skodelice na dan, že pripravljenega napitka pa ne shranjujte, kot je moč opazili, se namreč na svetlobi potemni in pokvari.

Čaj je zelo zdravilen, vendar ga ne smemo sladiti. Primeren je tudi za zunanjo uporabo, za grgranje, izpiranje ran, udarnin in pikov žuželk …

Rmanov napitek

Koncentrirano merico napitka pripravite iz enega litra vode. V posodo natresite 20 g posušenih cvetov, prelijte s hladno vodo in pustite stati 24 ur. Tekočino nato precedite. Uživate jo razredčeno, v razmerju 1:10.