kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

uroš-bilban, ljubezen-po-domače Njena.si

Uroš iz Ljubezen po domače: Nisem tak, kot sem ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Kako ohraniti svoj vid?
| Bodi Zdrava

Kako ohraniti svoj vid?

6 navad, ki jih lahko vpletete v svoj vsakdan.

Zdrava in pametna prehrana

S pravilno izbiro živil, ki vsebujejo vitamine in minerale, lahko preprečimo okvare oči in vida. Odlična hrana za ohranjanje zdravja oči je zelena zelenjava, predvsem špinača, brokoli, zelene listnate solate, grah, bučke ... Verjetno ste že slišali, da je za oči priporočljivo uživanje korenja. Bogato je namreč z betakarotenom, ki je izjemno pomemben za njihovo zdravje. Tukaj spadajo tudi Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, kot so losos, sardine, skuše, tune.

V vaši prehrani naj se pogosto najdejo tudi oreščki in semena, kot so mandlji, arašidi, sončnična semena, ki so odličen vir vitamina E ter citrusi, ki vsebujejo vitamin C, ki dokazano zmanjšujejo možnost za nastanek sive mrene in degeneracije makule. Ne pozabimo na pitje ustreznih količin vode, ki je za zdravo delovanje oči nujno potrebna. Priporoča se tudi pitje nesladkanega zelenega in črnega čaja, saj vsebujeta antioksidante, ki jih vaše telo potrebuje.

Opustite kajenje

Kadilci so bolj izpostavljeni tveganju, da v starosti zbolijo za sivo mreno ali postopno izgubo vida, zato je izogibanje nikotinu zelo dobro za oči.

Kakovostna sončna očala kot obvezna oprema

UV-žarki škodijo mrežnici, zato v sončnem vremenu vedno nosite kvalitetna sončna očala. Dobra očala bodo zaustavila večji del UV žarkov, da bi prehajal skozi leče do oči ter imajo centrirana in kakovostna stekla, ki bodo vaše oči razbremenila ob močni svetlobi in jih zavarovali pred raznimi letečimi drobci prahu. Zato je pomembno, da se odločite za kvaliteto, ki jo ponuja priznana Optika Aleksandra, ki jo najdete v kar desetih krajih po Sloveniji.

Uporabite zaščitna očala

Raziskave kažejo, da se kar 30 % vseh poškodb oči zgodi med delom zaradi neustrezne zaščite oči. Z zaščitnimi očali zaščitimo oči pred nevarnostmi, ki lahko poškodujejo oči ali oslabijo vid. Ščitijo oči pred trdimi delci, brizgi tekočin, škodljivimi žarki, udarci in pred visoko temperaturo. Nadenite si jih, pa četudi boste naredili le nekaj 'na hitro'.

Umaknite se od računalniškega zaslona

Če vsak dan delate več ur za računalnikom in ob umetni osvetlitvi, imate več možnosti, da postanete kratkovidni. Redno si vzemite kratek odmor, pojdite proč od računalnika in se sprehodite po pisarni. S tem boste ugodno vplivali na svoje oči in noge. Če je možno, delovne naloge oblikujte tako, da boste za računalnikom preživeli manj časa. V času kosila obvezno zapustite pisarno.

Redno obiskujte očesnega strokovnjaka

Tudi če nimate težav, ne bo odveč, če svoje oči vsake toliko časa pokažete strokovnjakom Optike Aleksandra, ki bodo znali preveriti, ali se na njih pojavljajo nepravilnosti, ki bi lahko pomenile začetek kakšnega obolenja. Če imate občutek, da se vam vid slabša, je tak pregled še toliko bolj priporočljiv.