favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako hčer soočiti s prvo menstruacijo?

27. 8. 2021; 03.00
Avtor: R. Š., Maja
dreamstime_xxl_otrok mama

foto: Dreamstime

S pogovorom o menarhi, kot strokovno imenujemo prvo menstruacijo, ni dobro predolgo odlašati.

Večina deklet se s prvo menstruacijo sreča okoli 12. leta, nekatere pa tudi že prej, zato s pogovorom o menarhi, kot strokovno imenujemo prvo menstruacijo, ni dobro predolgo odlašati. Morda bo za vašo odraščajočo deklico ta pogovor (sprva) nekoliko neprijeten in ga bo zato zavračala, vendar boste s prijaznostjo, potrpežljivostjo, razumevanjem in odkritostjo prišli daleč. Kako se torej lotiti te teme, predvsem pa, kako odgovoriti radovednemu dekletu na 1001 vprašanje?

Kako začeti pogovor?

Izkoristite trenutek, ko sta s hčerko sami, saj ji zagotovo ne bo prijetno govoriti o teh stvareh pred občinstvom, še posebej ne pred moškimi oziroma fanti. Morda lahko začnete pogovor med skupnim nakupovanjem ali pa svojo deklico povabite na tortico. Lahko si v knjižnici izposodite knjigo o menstruaciji oziroma o odraščanju in adolescenci ter hčer prosite, če bi si jo skupaj ogledali. Če bo pogovor stekel sam od sebe, odlično. V nasprotnem primeru pa svojo deklico najprej nevsiljivo vprašajte, koliko ve o puberteti. Po njenem odzivu boste videli, ali je pripravljena na pogovor ali ne. Če ne bo pripravljena sodelovati, nikar ne obupajte, temveč poskusite spet kdaj drugič. Sicer pa ji razložite tisto, česar še ne ve, oziroma ji odgovorite na vprašanja. Povejte ji, da se njeno telo med puberteto spreminja in da je del teh sprememb tudi menstruacija.

Sproščeno, predvsem pa odkrito

Pogovor o menstruaciji zagotovo ni tema, ki bi se dala razložiti zgolj v enkratnem pogovoru, zato si zanjo vzemite čas. Lahko si jo razdelite na več sklopov; prvič govorite o menstruaciji nasploh in njenem namenu, drugič o osnovah osebne higiene med tistimi dnevi v mesecu, tretjič o vložkih in tamponih, lahko ji poveste tudi o svoji izkušnji s prvo menstruacijo. 

S hčerko se lahko skupaj odpravita v trgovino po vložke oziroma tampone, ki naj si jih izbere sama. Pred tem ji seveda razložite, kako se uporabljajo prvi in drugi oziroma kakšna je razlika med njimi.

Pozabite na ptičke in čebelice, čas je za odkrit pogovor z resničnimi dejstvi o puberteti in menstrualnem ciklu. Pri tem pa je zelo pomembno, da ste pri pogovoru sproščeni, odkriti in pripravljeni na vsako vprašanje, ki vam ga zastavi hči. Če namreč ne bo dobila odgovorov od svoje mame, bo te iskala pri prijateljicah (ki tudi same še iščejo odgovore) ali na spletu, ki pa, kot vemo, zna biti zavajajoč. Z odkritim pogovorom ne boste le potešili njene radovednosti in jo poučili o pomembnih zadevah v mladostniškem obdobju, temveč ji lahko tudi preženete številne strahove, ki se porajajo v njeni glavi, ter pomembno vplivate na njen odnos do svojega telesa in sprememb, s katerimi se sooča v tem zanjo precej napornem obdobju. Ne nazadnje pa ji boste s tem pokazali oziroma dokazali, da se lahko zanese na vas, vam zaupa in vpraša karkoli, kar jo še zanima. To pa je tudi odlična popotnica za vajin odnos kasneje, ko se ji bodo porajala tudi številna vprašanja o fantih, zvezah, spolnosti itd.

(Zanjo) nerodna vprašanja in vaši odgovori nanje

Ko je govor o prvi menstruaciji, lahko od odraščajočega dekleta pričakujete številna vprašanja. Vaši odgovori naj bodo sprva kratki in jedrnati, predvsem pa jasni. Če pri hčeri opazite zanimanje, pa se lahko nekoliko bolj poglobite v posamezno vprašanje oziroma odgovor nanj. Pripravite se na naslednja vprašanja.

1. Zakaj imamo dekleta/ženske menstruacijo?

Ko dekle dobi prvo menstruacijo, to pomeni, da je njeno telo pripravljeno na nosečnost. Menstrualni cikel, če računamo od prvega dne krvavitve, običajno traja 28 dni. Hormoni spodbudijo dozorevanje  jajčeca v jajčniku, to pa nato skozi jajcevode potuje v maternico. Če ni oplojeno, se izloči z maternično sluznico kot menstruacija. Včasih se pred menstruacijo ali prvi dan pojavljajo bolečine v trebuhu in prsih, kar pa je povsem običajno.

*Ne pozabite dodati, da je za nosečnost v najstniških letih še veliko prezgodaj in da bo lahko imela družino kasneje, ko bo na otroka tudi čustveno in finančno pripravljena.

2. Ali menstruacija boli?

Nekatera dekleta ob začetku menstruacije občutijo krče v spodnjem delu trebuha ali boleče prsi, vendar lahko te bolečine premagajo ali omilijo protibolečinska zdravila, tople kopeli in gibanje. Pojavijo se lahko tudi napihnjenost, glavobol, utrujenost, spremembe v razpoloženju, povečan apetit itd.

3. Kdaj dekle dobi prvo menstruacijo?

Tega ne ve nihče, saj nekatera dekleta dobijo menstruacijo prej kot druga, večina pa okrog 12. leta. Običajno se menstruacija pojavi v roku dveh do treh let od začetka razvoja prsi, veliko deklet pa nekaj mesecev pred prvo menstruacijo opaža bel izcedek na spodnjicah. 

4. Kaj naj naredim, ko dobim menstruacijo?

Razložite ji, kako se uporabljajo in namestijo na hlačke higienski vložki in kako se vstavijo v nožnico tamponi, ter ji povejte, da bo za uporabo slednjih potrebovala nekaj vaje. Poudarite, da je treba tako vložke kot tampone redno menjati (na tri do štiri ure), ter jo poučite o osebni higieni, ki je v tistem času še posebej pomembna.

5. Kako zanesljivi so vložki oziroma tamponi?

Tamponi so, kar se tiče vpijanja, bolj zanesljivi od vložkov, pa tudi bolj diskretni. Res pa je, da dandanes tudi vložki odlično opravljajo svojo nalogo in so prav tako diskretni, da jih ne bo opazil nihče. Če se bo odločila za uporabo tamponov, ji seveda povejte, da je uporaba vložkov še vedno bolj zdrava izbira.

6. Kaj če dobim prvo menstruacijo v šoli?

V torbi naj ima vedno spravljen higienski vložek za vsak primer. Če jo bo menstruacija presenetila in bo vidna na hlačah, pa naj si okrog pasu zaveže pulover ali majico z dolgimi rokavi.

Nikoli ne počnite tega:

ne govorite o menstruaciji negativno,
ne govorite o menstruaciji in spolnosti, kot da je to nekaj sramotnega, celo tabuiziranega,
ne olepšujte resnice,
ne zamahnite z roko ob kakšnem za vas morda nepomembnem vprašanju.

Preberite tudi: Telovadite kot v šovu The Biggest Loser. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Michael Schumacher vsak dan kaže, kako je močan
Svet slavnih
Michael Schumacher vsak dan kaže, kako je močan
naslednji članek
Lajšanje luskavice s presno dieto
Zdravje
Lajšanje luskavice s presno dieto