Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pik ose: Ko oteklina boli in ne izgine …

11. 5. 2020; 01.00
Avtor: Vesna Meško
pik ose

foto: Profimedia

Piki os običajno niso nevarni, vsaj za večino ljudi ne. Lahko pa se pripeti, da pride do reakcije. Preverimo, kako se kaže in kako si lahko pomagate.

Po piku ose se pojavi oteklina, ki je lahko prisotna še nekaj dni. Slednje ni nevarno, razen, če ste alergični na kožekrilčev strup. V tem primeru lahko pride do lahke ali težje preubčotljivostne reakcije.

Lahko preubčutljivostno reakcijo prepoznamo po prizadetosti kože in podkožja. Po piku nastane oteklina, ki jo spremlja rdečina, bolečina, srbečica, pojavi se lahko tudi koprivnica in oteklina na mestu, kjer sicer niste utrpeli vboda – denimo na ustnici, veki, ušesu.

Težka sistemska preobčutljiva reakcija se kaže v prizadetosti dihal in obtočil, kar vodi v oteženo dihanje, pospešitev srčnega utripa, omotice, piskanja v ušesih, bolnik lahko celo izgubi zavest ali doživi smrtno nevaren anafilaktini šok. Slednjega prepoznamo po naslednjih simptomih: srbečica, bolečine v trebuhu, otekanje ustnic in žrela, driska, bruhanje, bledica in znojenje. Omenjeni znaki se pojavijo zelo hitro, največ do ene ure po piku.

Alergične osebe potrebujejo hitro oskrbo s kompletom za prvo pomoč, ki vsebuje dve tableti antihistaminika in dve tableti steroida.

V kolikor gre za lažjo reakcijo in oteklina tudi po več dneh ne mine, bolečina in rdečina pa se širita po podkožju, se o stanju posvetujte s svojim zdravnikom.

Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele

Oteklina je lahko po piku prisotna še nekaj dni.

Oteklina je lahko po piku prisotna še nekaj dni. foto: Profimedia

prejšnji članek
Energijska napoved: zelo intenzivno, z večjimi in trajnejšimi spremembami
Zdravje
Energijska napoved: zelo intenzivno, z večjimi in trajnejšimi spremembami
naslednji članek
Grda račka drugič postala mamica
Svet slavnih
Grda račka drugič postala mamica