900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako bo vaš spanec bolj kvaliteten

9. 6. 2018; 02.00
Avtor: L. P., Maja
spanje ženska pixabay

foto: Pixabay

So tudi vam babice in mame govorile, da ni pomembno, koliko in kaj delate, samo da se dobro naspite?

»Spanje je za šibke,« ste takrat morda odmahnili z roko in računali, koliko dragocenega časa boste pridobili, če spite štiri ure namesto osem. A z leti človek ugotovi, da si s kratenjem spanca škodi. Kako torej mirno prespati noč?

Možgani se s premalo počitka upočasnijo, in če se pomanjkanje spanca vleče predolgo, nam ne pomaga nobeno poživilo več, niti litri kave ne, hkrati pa se utrujenost pozna tudi na našem telesu. Napihnjenost, podočnjaki, slaba koža, morda celo bolečine v mišicah, če gre premalo spanja z roko v roki z naporno telesno dejavnostjo – to so samo nekateri izmed znakov, ki nam sporočajo, da se moramo ustaviti in spočiti. Če na rutino spanja nismo več navajeni, je to lahko težko, a tu je nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali pravočasno zaspati, da boste spet kot novi.

Brez pozne večerje

Spet napotek naših babic: toplo mleko z medom ali »prežgan cuker« naj bi nas dejansko umirila pred spanjem in posledično povzročila, da hitreje zaspimo. Po drugi strani tik pred spanjem odsvetujejo težko hrano ter sadje in ogljikove hidrate, ker lahko povzročijo napihnjenost. Če smo natančni, pred spanjem ne bi smeli jesti. Zadnji obrok naj bi zaužili od tri do štiri ure pred odhodom v posteljo.

V temi in tišini

Nekateri ljudje sicer lažje zaspijo ob prižgani lučki ali svetlobi od zunaj in s tem ni nič narobe, preverjeno pa se boste najbolje spočili v temi. Zagrnite zavese in ugasnite vse naprave, ki oddajajo kakršno koli svetlobo ali zvok. To velja tudi za vaš mobilni telefon ali iPad. Če boste namreč imeli te naprave prižgane na nočni omarici, boste zagotovo podlegli skušnjavi, da pet minut zatem, ko ste se odpravili spat, preverite, ali vam je slučajno kdo poslal kako e-pošto. To seveda prekine cikel spanca in boste ponovno na začetku; če ta proces prekinete prevečkrat, pa res trdnega počitka tisto noč morda sploh ne bo več. Če živite v predelu mesta, kjer se hrupa ne da povsem zadušiti, si nabavite čepke za ušesa.

Brez alkohola pred spanjem

Vsaj takrat, ko bi se radi dobro spočili. Alkohol resda lahko uspava, in če boste izpraznili steklenico vina, boste morda res zaspali takoj, a pijanski spanec nikakor ni enak kot dober spanec – to lahko potrdi vsakdo, ki se je kdaj prebudil z mačkom.

Pozna telovadba odpade

Tudi za telovadbo zmotno mislijo, da prispeva k boljšemu spancu. Če boste aktivni čez dan, boste zvečer res prijetno utrujeni lažje zaspali. Če to počnete eno uro pred spanjem, pa boste težko pravočasno umirili srčni utrip – lahko se zgodi, da se boste, preden vam bo uspelo zaspati, dolgo premetavali po postelji, vznemirjeni od treninga.

Zapiski za naslednji dan

Včasih je vzrok za nespečnost gora neopravljenih obveznosti – to je tudi razlog, da si spanec zavestno kratimo, ko se enkrat končno odpravimo v posteljo bolj zgodaj, pa ne moremo zaspati, ker razmišljamo o stvareh, ki bi jih lahko počeli namesto spanja. Takrat so misli tudi najbolj jasne in bojimo se, da bi nam vse ideje zjutraj ušle. Da bi to preprečili, imejte na nočni omarici beležko, v katero si zapišite vse, kar se vam pomembnega porodi v trenutkih pred spanjem. Tako boste lahko zaspali mirni in brez skrbi, da bi zjutraj izpustili kak pomemben opravek.

Prave dišave

K boljšemu spancu pripomoreta sivka ali kamilica, zato si njuni eterični olji nakapajte v difuzor na nočni omarici in utonite v sproščujoč spanec. Pomaga tudi vdihavanje timijanovega olja.

Sprostitev pred spanjem

Če imate že tako malo časa, si ga je za jogo še toliko težje vzeti. A že petnajstminutna meditacija ali namakanje v topli vodi, v katero ste prej vrgli kopalno kroglo z vonjem, ki vas sprošča, lahko naredita čudeže za dober spanec.

Uspavalne tablete

To naj bo izhod v sili – po njih posezite samo, če trpite za hudo nespečnostjo in preprosto ne morete več sami vzpostaviti normalne spalne rutine. Če se le da, si priskrbite takšne s čim manj stranskimi učinki in jih uživajte le kratek čas.

Preberite tudi: Pozor! Elektronske varuške so nevarne. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Poletje bo spet v znamenju flamingov!
Zdravje
Poletje bo spet v znamenju flamingov!
naslednji članek
15 nasvetov za lepa stopala
Zdravje
15 nasvetov za lepa stopala