reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

3 znaki depresije

28. 5. 2022; 04.00
Avtor: Bodi Zdrava
drepesija

foto: Profimedia

Sodobni način življenja nas je naredil precej odporne. Utrujenosti, brezvoljnosti, slabega počutja in čustvenih nihanj smo že tako vajeni, da sploh ne vzbujajo več zaskrbljenosti, temveč jih brez vznemirjanja pripišemo stresu in preobremenjenosti.

Bolečine


Kadar pretiravamo s fizično vadbo, so določene bolečine povsem normalne, sumljivo pa je, kadar bolečin ne moremo pojasniti. Nenadne bolečine v hrbtu, vratu ali ramenih, boleče mišice, tudi kronične bolečine, ki so pojavljajo vse pogosteje, so lahko znak depresije. Bolečina in naše razpoloženje sta namreč močno povezana. Dobro vemo, da so hormoni, ki skrbijo za našo dobro voljo in razpoloženje, tudi hormoni, ki skrbijo za naše občutenje bolečine. Kadar smo dobre volje in dobro razpoloženi, bolečino manj občutimo. Ljudje, ki pa so slabše razpoloženi ali celo depresivni, bolečino veliko bolj občutijo oziroma so zanjo veliko bolj dovzetni.

Spremembe teže
Depresija vpliva na hormone, ki uravnavajo naš apetit. Kadar ste depresivni, bodisi nimate volje do hrane bodisi se vaš apetit pretirano poveča. V vsakem primeru se posledično tudi precej hitro spremeni vaša telesna teža. Ali se nenadoma zredite ali pa shujšate. Ta telesni znak depresije je močno povezan tudi s spanjem, ki je v depresiji navadno moten. Hormoni, ki nam navadno dajo znake, kdaj jesti in kdaj imamo dovolj, v depresiji ne delujejo pravilno, a tega morda niti ne zaznamo, zato nas spremembe teže navadno presenetijo.

Težave s spanjem
Čeprav ljudje z depresijo navadno občutijo utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje energije, imajo kljub temu težave s spanjem. Najpogosteje težavo predstavlja tako imenovana terminalna nespečnost, ko se ponoči ali prezgodaj zjutraj zbudijo in ne morejo zaspati nazaj. To pomanjkanje spanja vpliva na njihovo voljo čez dan, njihovo zmožnost zbranosti in tudi na njihov apetit. Dolgoročno ta začarani krog seveda vodi v depresijo, zato je moten spanec, zlasti nezmožnost prespati vso noč, eden prvih znakov za alarm.

prejšnji članek
Smešna prigoda Alenke Husić
Svet slavnih
Smešna prigoda Alenke Husić
naslednji članek
Za SOF nagrade se bo potegovalo 100 del več kot lani!
Svet slavnih
Za SOF nagrade se bo potegovalo 100 del več kot lani!