Vibracija, duhovnost Dobra karma

Testirajte svojo vibracijo s pomočjo teh štirih ...

Caleb Murray Svet24.si

Zvezdnikov sin med protesti ugriznil policista

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

pravna fakulteta Svet24.si

Zakaj je študijska literatura na pravni fakulteti...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Depresija se odraža tudi na vašem telesu
| Bodi Zdrava

Depresija se odraža tudi na vašem telesu

Profimedia

Kdaj ste si nazadnje rekli, da čutite, da ste čustveno nestabilni in močno utrujeni in da si morate zaradi tega vzeti čas in si povrniti duševno zdravje?

Verjetno nikoli ali pa je tega že davno. Ljudje namreč redko priznavamo psihične težave, ki pa nas lahko tako kot katera koli druga telesna bolezen pripeljejo do roba. Depresija skorajda velja za bolezen sodobnega časa. Tempo in družbeni trendi, v katere je ujeto naše življenje, vse več posameznikov vodijo v nezadovoljstvo, tesnobo in depresijo. Mnogi s(m)o na pragu depresije, pa morda tega niti ne vemo, ker smo dnevno tako zelo izpostavljeni najbolj značilnim simptomom, kot so utrujenost, razdraženost, žalost, nezadovoljstvo in nespečnost, da so postali sestavni del tega, kar imenujemo zdrav in normalen vsakdan. Zato se jim niti ne posvečamo pretirano. Smo pač utrujeni in pod stresom, se tolažimo, kdo pa ni. A k sreči obstajajo tudi telesni znaki, ki kažejo, da z našim duševnim zdravjem vse vendarle ni v redu. In če že ne prisluhnemo psihičnim znakom, prisluhnimo vsaj telesnim.

Težave s kožo
Mnoge kožne težave, kot je denimo ekcem, so močno povezane s stresom, saj ta spodbuja njihove izbruhe. Tudi depresija je stres, saj močno vpliva na zvišano raven stresnega hormona kortizola, zaradi česar se pojavljajo izbruhi že obstoječih kožnih težav ali pa mozoljev. Močnejši izbruhi ekcema, luskavice ali mozoljev so tako zgovoren znak, da se z našim telesom nekaj dogaja na hormonalni ravni, ki pa je navadno podvržena predvsem stresu.
Želodčne težave
Naš prebavni sistem je precej občutljiv za naše razpoloženje in njegovo nihanje. Dobro vemo, da se nekatera čustva in občutenja občutijo na naši prebavi. Stres in tesnobnost denimo močno vplivata na našo prebavo, jeza in slabo počutje se odražata na našem želodcu. Slabosti, želodčni krči, rane na želodcu, zgaga, zaprtost, driska – vse to so znaki, da je naše telo čustveno preobremenjeno (če zanje seveda ni druge razlage). Zlasti takrat, ko se težave pojavljajo dlje časa.


Zobna gniloba
Nedavna avstralska študija je pokazala močno povezavo med depresijo in zobnimi težavami, kot so zobna gniloba in izguba zob. Strokovnjaki sklepajo, da je to zato, ker depresija pogosto povzroči, da se posamezniki nehajo posvečati skrbi za svoje telo in vsakodnevno higiensko rutino. Veliko depresivnih ljudi preneha skrbeti za zdravo prehrano, prav tako pa ne nameni več dovolj časa vsakodnevnim higienskim ritualom, kot sta ščetkanje in nitkanje zob, in posledično seveda pride do težav z zobmi in dlesnimi.
Glavoboli in migrene
Depresija in glavoboli so močno povezani, ne vedo pa še natančno, kaj je vzrok in kaj posledica. Glavoboli so značilni simptom depresije, prav tako pa so raziskave pokazale visoko stopnjo depresije med bolniki z migrenami.